Tengerparti élőlánc a túszok elengedéséért Izraelben

2024. Április 21. / 08:55


Tengerparti élőlánc a túszok elengedéséért Izraelben

– Mintegy 85 kilométer hosszú tengerparti élőlánccal követeltek megállapodást a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kicseréléséért – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál. Izraelben jelenleg 129 olyan embert tartanak számon, akik a Hamász fogságában vannak, de többen közülük már biztosan nincsenek életben.

A Gázai övezet iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadása óta az övezetben fogva tartott izraeli túszok családtagjai élőláncot szerveztek péntek délelőtt Izrael földközi-tengeri partjainak strandjain, melyen a Haifához közeli Habonim-parttól egészen a Tel-Avivtől délre fekvő Rison Leción strandjáig álltak a megállapodást követelők.     

Az élőlánc előtt Seli Sem-Tov – akinek a fiát az övezethez közel rendezett technopartiról hurcolták el – arra kérte a résztvevőket, hogy csendben, szlogenek nélkül álljanak együtt a családtagokkal.    

A Hamász október 7-én 253 embert rabolt el Izraelből, akik közül egy tűzszüneti és fogolycsere-egyezmény alapján november végén elengedtek 105 civilt, nőket és gyerekeket.    

Izraelben jelenleg 129 olyan embert tartanak számon, akik a Hamász fogságában vannak, de többen közülük már biztosan nincsenek életben. Az izraeli hadseregnek mindössze három túszt sikerült élve kiszabadítani, és a harcok során megtalálták, és temetésre Izraelbe szállították 12 izraeli holttestét. Három megszökött túszt izraeli katonák lőttek agyon tévedésből.    

A jelenleg is fogvatartottak közül 34-en már bizonyosan életüket vesztették az izraeli hadsereg hírszerzési forrásai szerint, de becslések szerint jóval magasabb lehet a meggyilkolt vagy a fogvatartás brutális körülményei miatt elhunyt áldozatok száma.

(MTI)

Fotó: Hostage and Missing Families Forum via JP

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek