Szűknek bizonyult a gyöngyösi kis zsinagóga az Izrael mellett demonstrálók számára

2023. Október 18. / 11:09


Szűknek bizonyult a gyöngyösi kis zsinagóga az Izrael mellett demonstrálók számára

Az Izrael elleni támadás a zsidó-keresztény kultúra ellen irányul, de nem az iszlám vallás támadása, szögezte le Weisz Péter a Heves vármegyei hírportálnak.

Izrael, veled vagyunk! mottóval szolidaritási demonstrációt szervezett az izraeli áldozatokért kedden a gyöngyösi kis zsinagógában a Gyöngyösi Zsidó Hitközség, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület és a Gyöngyösi Hit Gyülekezete. Az eseményre szóló felhívást Weisz Péter zsidó hitközségi elnök és Nasinszky Péter, a helyi Hit Gyülekezet vezetője írta alá. Az ebben megfogalmazottak szerint a demonstrációra vártak mindenkit, aki az október 7-i, Izrael népe elleni alattomos terrortámadást, a terroristák minden normát felrúgó, emberiesség elleni bűntettét elítéli.

– Egyértelmű szándékunk volt a demonstrációval jelezni, hogy különböző felekezetek képviselői, zsidók és nem zsidók együtt emlékezzenek meg az ártatlanul lemészárolt izraeli testvéreinkre, ezzel is jelezve, hogy ez az ügy nem kizárólag a zsidóké, nem csak Izraelé, hanem valamennyiünkké, hiszen a terror, a gyűlölet, az aljasság indított háborút a civilizáció ellen – fogalmazott Weisz Péter.

A gyöngyösi kis zsinagóga szűknek bizonyult az eseményen megjelent tömeg befogadására. A gyöngyösi zsidó hitközség elnöke gyászmegemlékezésnek nevezte az eseményt a megjelentek köszöntésekor, és kiemelte, hogy amiről megemlékezünk, az nem zsidó belügy.

– Izrael és a zsidóság egyik legszentebb ünnepe a Tóra örömünnepe. Aljas, nemtelen pribékek gyilkos támadása ezt az ünnepet szentségtelenítette meg. Hittel vallom, hogy ez nem a zsidóság elleni támadás. Hiszen a Tízparancsolat, benne a 'Ne ölj!' parancsolata, a hit és a szeretet az közös adománya annak, amit Európában zsidó-keresztény kultúrának hívnak. Ez a támadás a zsidó és keresztény közös kultúra, kétezer éves közös kincsünk, a szeretet elleni támadás. Nem hiszem, hogy ez az iszlám vallás támadása. Hiszen a Koránban az van, hogy ne bántsd a nőt és a gyermeket, és békével, fegyver nélkül fogadd azt, aki nem fegyverrel érkezik. Ez az Iszlám Állam, a Hamasz, a Hezbollah és a terrorista mozgalmak tette a Hamasz vezetésével. Nőket és gyerekeket öltek meg az első napon. Nőket erőszakoltak meg, csecsemőket fejeztek le. Egy diszkóban 260 gyereket öltek meg, akiknek a fele külföldi, a negyede arab volt. A mai ittlétünk azt bizonyítja, hogy hogy azok az értékek, amiket mi közösen vallunk, elsősorban a szeretet, talán úrrá tud lenni a helyzeten – fogalmazott Weisz Péter.

Izrael államért, a harcoló, illetve az elesett izraeli katonákért Petrovits Péter rabbi, kántor mondott imát héberül és magyarul, melyekre a hallgatóság, zsidók és nem zsidók, közösen mondtam áment. A rabbi ezután zsoltárokat énekelt saját gitárkísérettel. A demonstráció végén minden jelenlévő gyertyát gyújtott Izrael és a világ békéjéért.

A szolidaritási demonstráción megjelent többek között Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja, prof. dr. Hunyadi László, Izrael állam tiszteletbeli konzulja, Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere és a város képviselő-testületének több tagja, Balog Gyula, a Gyöngyös-Felsővárosi Szent Bertalan római katolikus főplébánia kanonok-plébánosa, Kocsik Mónika, a Hatvani és Gyöngyösi Evangélikus Egyházközségek lelkipásztora.

Címlapfotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Palesztinpárti szervezet tagjait vették őrizetbe Londonban
Zsidó világ
Az Istennevek rejtélyei!
2024. Január 11. / 09:15

Az Istennevek rejtélyei!