„Köszönjük, Amerika, hogy Izrael mellett állsz ma, holnap és mindig"

2023. Október 12. / 17:39


„Köszönjük, Amerika, hogy Izrael mellett állsz ma, holnap és mindig"

– Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Antony Blinken amerikai külügyminiszternek Izrael Egyesült Államok általi támogatását az iszlamista Hamász terrorszervezet támadásával szemben – olvasható abban a közös nyilatkozatban, amelyet a politikusok a négyszemközti jeruzsálemi találkozójuk után adtak ki.

– A Hamász tetteivel megmutatta, hogy a civilizáció ellensége: fiatalok lemészárlása egy szabadtéri zenei fesztiválon, egész családok kiirtása, szülők meggyilkolása gyerekeik szeme láttára, gyerekeké a szüleik szeme láttára, emberek élve elégetése, lefejezése és sok ember elrablása, köztük gyerekeké – mondta Benjámin Netanjahu

Hozzátette: „Biden elnöknek teljesen igaza van, amikor ezt öncélú gonoszságnak nevezi. A Hamász maga az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és ahogy az Iszlám Államot felszámolták, úgy a Hamászt is szét kell zúzni". „Köszönjük Amerika, hogy Izrael mellett állsz ma, holnap és mindig" – zárta szavait a kormányfő.    

Antony Blinken kijelentette, hogy aki békét akar, annak el kell ítélnie a Hamászt. Hangsúlyozta, hogy kormánya Izrael mellett áll, és azon dolgozik, hogy a Gázába elhurcolt túszokat kiszabadítsák.

„Azt az üzenetet hozom Izraelnek, hogy noha elég erős lehet magában is önmaga megvédéséhez, amíg Amerika létezik, soha, de soha nem kell ezt egyedül tennie. Mindig ott leszünk mellette" – mondta. 

„Továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel, hogy biztosítsuk a Hamász által elrabolt férfiak, nők, gyermekek és idős emberek kiszabadítását. Igyekszünk megakadályozni, hogy a konfliktus továbbterjedjen a régióban" – tette hozzá Blinken.    

Az amerikai kormányzat tudomása szerint 25 amerikai állampolgár vesztette életét a Hamász szombati terrortámadásában. „Tudjuk, hogy a Hamász nem képviseli a palesztin népet. Tudjuk, hogy a Hamász a palesztinok jólétének elősegítése helyett kemény kézzel uralkodik rajtuk, és a rendelkezésére álló erőforrásokat alagutak építésére és rakéták előállítására fordítja" – mondta az amerikai külügyi tárca vezetője.   

– A Hamász célja Izrael elpusztítása és zsidók meggyilkolása. Egyetlen ország sem tűrné el állampolgárai lemészárlását, és nem térne vissza olyan feltételekhez, amelyek ezt lehetővé tették. Izrael joga és kötelessége megvédeni magát, és gondoskodni arról, hogy ez többé ne fordulhasson elő" – mondta a diplomata.    

Blinken is az Iszlám Állam legrosszabb atrocitásaihoz hasonlította a Hamász kegyetlenségét és embertelenségét. Elmondta, hogy nemcsak amerikai külügyminiszterként, hanem zsidóként is érkezett Izraelbe. Beszélt arról, hogy nagyapja az oroszországi pogromok elől menekült el, nevelőapja pedig a náci Németország Lengyelországban működtetett megsemmisítőtáborainak volt a túlélője.

(MTI)

(Címlapkép: Benjámin Netanjahu és Antony Blinken a mai találkozójukon. Fotó: GPO/Haim Zach)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek