Izrael még vár a szárazföldi hadműveletekkel Joe Biden látogatása miatt

2023. Október 18. / 10:17


Izrael még vár a szárazföldi hadműveletekkel Joe Biden látogatása miatt

Mivel Joe Biden amerikai elnök mai izraeli látogatása során valószínűleg rakétatámadások várhatók, Izrael az elnök távozásáig – sajtóértesülések szerint – vélhetően nem indítja meg a napok óta várt szárazföldi hadműveletet az övezet északi részén található Hamász erődítmények ellen. Ma bejelentették: a Gáza északi részéről elmenekülők részére Izrael az övezet déli, tengerparti részén humanitárius övezetet hoz létre.

A hadsereg közleménye szerint a nemzetközi humanitárius segélyeket „szükség esetén" a Hán-Junisztól nyugatra eső területre irányítják. A hét eleje óta a Gázai övezet északi része lakosainak százezrei költöztek délre az izraeli hadsereg felszólítása nyomán.    

Egyelőre nem világos, hogy Izrael miként és mikor engedélyezi a segélyek bejuttatását az övezetbe, ugyanis korábban ezt összekötötték az Izraelből a gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli fogoly számára nyújtott humanitárius lépésekkel.    

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője Joe Biden amerikai elnök szerdai izraeli látogatása előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok „közel áll a megállapodáshoz Egyiptommal a humanitárius segélyek Gázába történő átadásáról." Azt is közölte, hogy az amerikai kormány továbbra is kapcsolatban áll Izraellel a civilek védelmének fontosságát illetően. 

„Optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy képesek leszünk humanitárius segélyt szállítani Gázába" – mondta Kirby, aki elmondta, hogy Joe Biden elnök Izraelben várhatóan találkozik a Hamász terrortámadás áldozatainak és a Gázába hurcoltaknak a családtagjaival. Kirby kijelentette, hogy Biden „kemény kérdéseket" kíván feltenni izraeli kollégáinak, foglalkozni fog a gázai humanitárius kérdésekkel, az elraboltak ügyével, valamint Izrael jövőre vonatkozó terveivel.    

Joe Biden Izraelbe érkezése előtt jelentősen csökkent az izraeli légierő támadásainak száma a Gázai övezetben található iszlamista szervezetek célpontjai ellen.    

Izraelben attól tartanak, hogy megbeszélések idején heves rakétatámadások várhatók a gázai iszlamista terrorszervezetektől az izraeli települések ellen, melyek megzavarhatják Biden izraeli tartózkodását. Ezért a helyi média értesülése szerint úgy döntöttek, hogy legalább Biden távozásáig nem indítják meg a napok óta várt szárazföldi hadműveletet az övezet északi részén található Hamász erődítmények ellen.

(MTI)

Címlapkép: Izraeli Védelmi Erők/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek