Izrael lecsapott a Hamászra Gázában

2020. Augusztus 12. / 09:16


Izrael lecsapott a Hamászra Gázában

Az izraeli légierő ma csapást mért a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász állásaira válaszul arra, hogy onnan robbanóanyaggal megrakott léggömböket bocsátottak fel izraeli területek felé – számolt be a fegyveres erőkre hivatkozva a Times of Israel című híroldal. 


A cikk szerint a Hamász katonai bázisát, földalatti létesítményét, valamint egyik megfigyelőpontját érte támadás. Korábban, kedden Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál. Ennek oka is a gyújtó léggömbök megjelenése volt.

A gyújtószerkezetek felbocsátása a múlt héten kezdődött. Az ilyen léggömbök becsapódása következtében számos tűz keletkezett, halálos áldozatokról azonban nem érkeztek jelentések.

Ebben a hónapban Izrael már kétszer is csapást mért a Hamász állásaira Gázában, megtorlandó a hasonló – augusztus 6-9. közötti – léggömbös akciókat.

Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, amelynek határait azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget uraló Hamásszal 2014-ben volt. Az Egyiptom közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.

(Címlapkép: felvétel az aug. 12-i támadásról. A  Times of Israel szerint harci helikopterek és tankok vettek részt az akcióban. Fotó: Said Katib/AFP)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek