Winona Ryder kitálalt a hollywoodi antiszemitizmusról

2020. Június 22. / 16:50


Winona Ryder kitálalt a hollywoodi antiszemitizmusról

Winona Ryder amerikai színésznő egy interjúban elárulta, hogy milyen antiszemita megnyilatkozásokkal szembesült a világ filmiparának fellegvárában. Megtörtént, hogy Mel Gibson becsmérelte, máskor pedig egy – történetesen: zsidó – producer zsidózta le. 


Winona Ryder amerikai színésznő a Sunday Timesnak  beszélt arról, hogy nem egyszer antiszemita megnyilatkozásokkal találta szembe magát Hollywoodban. Például többször is megkapta már azt a bóknak álcázott rasszista megjegyzést, miszerint „túl csinos ahhoz, hogy zsidó legyen".

Máskor azért esett el egy filmszereptől, mert zsidó származású. „A stúdió főnöke, aki maga is zsidó, azt mondta, hogy túlságosan zsidónak nézek ki ahhoz, hogy egy kékvérű család tagja legyek (a filmben)" – idézte fel a színésznő.

Ryder visszaemlékezett egy Mel Gibsonnal való találkozására is, amikor egy partin Gibson vele és Winona Ryder egy meleg barátjával kapcsolatban próbált ízléstelen vicceket elsütni. A meleg férfitől azt kérdezte, hogy „nem lesz-e AIDS-es" azáltal, hogy együtt buliznak, Rydert pedig az „oven dodger" szóval illette. E degradáló, sértő kifejezést a zsidó ember szinonimájaként használják az anitszemiták, az „oven", azaz a tűzhely szó a haláltáborok krematóriumaira utal. Később Mel Gibson bocsánatot kért Rydertől, akinek több családtagja is haláltáborban vesztette életét.

(Címlapkép: Winona Ryder/Facebook)

(A Hvg.hu cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Izrael: De ki győzött?
2021. Június 08. / 12:02

Izrael: De ki győzött?

Kommentek