Unia Oświęcim csapatába igazolt egy izraeli jéghokis, vagyis: Auschwitzba

2020. Augusztus 12. / 15:18


Unia Oświęcim csapatába igazolt egy izraeli jéghokis, vagyis: Auschwitzba

A lengyel Unia Oświęcim jégkorongcsapata kiállt izraeli játékosa, Eliezer Alekszejevics Serbatov mellett, akit az izraeli közösségi médiában árulónak neveztek, amiért olyan város csapatába szerződött, ahol náci koncentrációs tábor működött. Serbatov szerint ő nem turistának ment oda, hanem azért, hogy megmutassa: a zsidók visszatértek és erősebbek, mint valaha.


Oświęcim német neve Auschwitz, a hitleri Németország alatt itt több mint egymillió embert gyilkoltak meg, többségük zsidó származású volt. A 28 éves Eliezer Alekszejevics Serbatov múlt héten igazolt az 1946-ban alapított Uniához, és emiatt sokan támadták hazájában. A lengyel klub azonban védelmébe vette az izraeli válogatott csapatkapitányát. „Mélyen szomorúak vagyunk, hogy a médiában így támadták a nemrégiben hozzánk igazolt profi játékost” – írta a klub honlapja.

serba.jpgAz izraeli hokis játékban. Fotó: Serbatov/Facebook.

Az izraeli Rehotovban született csatár – akinek van orosz útlevele is – elmondta, hogy ismeri a történelmet, és zsidóként még jobban szeretne bizonyítani a csapatban. „Itt Lengyelországban az emberek boldogak, hogy egy Izraelből érkező zsidó az Oświęcim csapatában játszik. Boldog vagyok én is, hogy történelmet írhatok, és természetesen segíteni akarok, hogy a holokausztot ne feledjék” – mondta Serbatov a The Times of Israel című lapnak.

A játékos a Twitteren azt üzente: szerencsétlen dolog, hogy az emberek nem tudják a dolog pozitív oldalát nézni. Ő ugyanis nem turistának jelentkezett oda, hanem azért, hogy megmutassa a világnak: a zsidók visszatértek és erősebbek, mint valaha. Hozzátette: „emlékezünk, soha nem feletjük el a holokausztot, próbálok reményt adni mindannyiunknak". 

MTI-Mazsihisz

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Megjelent az Európai Unió antiszemitizmus kézikönyve
Megemlékezések
Ma van a ferihegyi terrortámadás évfordulója

Kommentek