Simicskó István látogatása a Mazsihiszben

2020. Augusztus 10. / 16:06


Simicskó István látogatása a Mazsihiszben

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András ma az irodájában fogadta Simicskó István országgyűlési képviselőt, aki nemrégiben vette át a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciójának vezetését. A találkozón Heisler András köszönetet mondott a KDNP képviselőcsoportjának azért a támogatásért, amelyet az osztatlan közös tulajdon rendezését célzó törvényhez kapcsolódó Mazsihisz-javaslathoz nyújtottak. 


Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség Síp utcai székházában fogadta ma Simicskó István parlamenti képviselőt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciójának vezetőjét. 

heislersimicskó.jpg

A baráti hangvételű megbeszélésen a zsidó közösség általános helyzete mellett szóba került a vírushelyzettel kapcsolatos védekezés ügye, valamint  az osztatlan közös tulajdon rendezését célzó törvény, amelyet a közelmúltban fogadott el a parlament. A szövetség elnöke Simicskó István útján köszönetet mondott a KDNP képviselőinek, hogy támogatták a Mazsihisznek az osztatlan közös tulajdon rendezését célzó törvényhez benyújtott módosító javaslatát, s ezzel lehetővé tették a kegyeleti szempontok érvényesülését. Simicskó István frakcióvezetőként jelezte: továbbra is nyitottak az együttműködésre.

Mint beszámoltunk róla: kegyeleti szempontok motiválták a Mazsihiszt arra, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolásával kapcsolatos jogszabály előkészítése során felhívja a figyelmet a temetkezési helyek speciális esetére. A beterjesztő Agrárminisztérium értékelte a Mazsihisz konstruktív javaslatát és messzemenően figyelembe vette a zsidó egyház szempontjait, amelyek nem csak a felekezet, de minden más egyház számára is fontosak lehetnek. Így – a törvény jövő januári hatályba lépésétől fogva – mód nyílik az elfeledett, nem gondozott sírhelyek, vagy eddig fel nem tárt tömegsírok jogi státuszának rendezésére.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek