Raoul Wallenberg története – Ingrid Carlberg díjnyertes könyve magyar nyelven

2020. December 06. / 19:20


Raoul Wallenberg története – Ingrid Carlberg díjnyertes könyve magyar nyelven

Magyar fordításban is megjelent a többszörösen díjnyertes „Itt egy szoba, és rád vár…” Raoul Wallenberg története című könyv, melyet Ingrid Carlberg jegyez. Vajon ki volt Raoul Wallenberg, akinek több ezer magyar zsidó köszönhette életben maradását? Honnan indult a svéd titkár, s vajon mi történt vele 1945. január 17-e után? – Lengyel Zsanett könyvismertetője az Újkor.hu internetes oldalról.

wallenberg-története.jpg

A svéd származású Ingrid Carlberg impozáns kutatómunkáról tesz tanúbizonyságot eme könyvében, amelyért többek között a 2012-es év folyamán elnyerte a svéd irodalmi August-díjat, majd a Svéd Akadémia Axel Hirsch-díját is. Itthon a fontos és informatív kötet a Noran Libro Kiadó gondozásában jelent meg. Előszavát Szita Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Soproni Egyetem professzor emeritusa írta:

„Moszkvába hurcolták, ahol eltüntette a nyers birodalmi erőszak, az emberi méltóság semmibe vétele. Tudjuk, hogy a börtön nyilvántartásából még a nyomát is – mint társáét. Langfelder Vilmosét – kitörölték, megsemmisítették. Gyilkosai máig hazudoztak, vagy inkább hallgatnak. Emiatt is fontosak Ingrid Carlberg kutatási eredményei és a Noran Libro Kiadó áldozata, amely révén a magyar olvasók új megközelítésben ismerhetik meg Wallenberg életművét.” (11. oldal)

Miközben megelevenedik a múlt (s voltaképpen a történelem az írónő által), egyúttal a jelen kor szintén helyet kap (2009–2011. A jelenkori történetek fontos támaszai a történet komplexebb megértésének). Megelevenednek a kutatás nehézségei, beszámol viszontagságairól, egyúttal ezzel a gesztussal kontextualizálja is és közel hozza az olvasóhoz a Wallenberg sorsával kapcsolatos napjainkig tartó politikai játszmákat. Ugyan ez egy nem kizárólagosan a könyv tartalmára vonatkozó megjegyzés, azonban a végjegyzetek talán nem a legpraktikusabb megoldásnak bizonyultak, hiszen egy ilyen terjedelmű mű esetében sokszor okoz kellemetlenséget a folyamatos lapozás egy-egy jegyzetet illetően. A téma iránt érdeklődő közönség számára azonban a további forrásként megjelölt nyilvános és privát archívumok, továbbá a vaskos irodalomjegyzék fontos támpont lehet.

A könyvben jelentős fotográfiák támogatják a szerző kutatómunkájának, leírásainak megértését: többek között ilyen képként funkcionál Raul Wallenberg börtönkártyája, mellyel 1945. február 6-án regisztrálták őt a Lubjanka börtönben, amit a szerző eredetiben láthatott az FSB archívumában. (544–545 oldal)

Az ismertetett kötet adatai: Ingrid Carlberg: „Itt egy szoba, és rád vár…” Raoul Wallenberg története. Ford. Garam Katalin.  Budapest, Noran Libro Kiadó, 2020. 751 lap.

Címlapkép: Ingrid Carlberg. Forrás: Royal Swedish Academy of Engineering Sciences (IVA)

A teljes írás az Újkor.hu oldalon / IDE KATTINTVA OLVASHATÓ EL 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek