Nyolc vallási vezető egy asztalnál

2019. November 26. / 10:26


Nyolc vallási vezető egy asztalnál

Nyolc vallási vezető beszélgetett a bűn és a bűnvallás témaköréről hétfő délután a Miskolci Galériában. A zsidóságot Markovics Zsolt miskolci főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének alelnöke képviselte. 


A Tettre Kész Adományvonal munkatársai hagyományteremtő céllal Vallásközi Párbeszédet szerveztek hétfő délután a Miskolci Galériában, ahol a bűnvallás elméletéről és gyakorlatáról esett szó. Az est házigazdája Szurasenkó Dániel, a Tettre Kész Adományvonal vezetője volt.

Miskolc város történetében rendkívüli pillanat, hogy a keresztény történelmi egyházak képviselői mellett zsidó, muszlim, buddhista és Krisna-tudatú vallási vezető egyszerre ül le egy asztalhoz. 

„A Tettre Kész Adományvonal, az Egyetemes Béke Szövetségének alapelvei szerint, a fizikai és tárgyi segítség mellett megpróbál szellemi és lelki táplálékot is adni az embereknek. Azért tartjuk fontosnak, hogy vallásközi párbeszédeket szervezzünk, mert, ahogy a zsidóságban szoktuk mondani, a legnagyobb ellenségünk a tudatlanság. Lényeges, hogy megismerjük egymás kultúráját, és ezáltal jobban el tudjuk fogadni a másikat vallásával és bőrszínével együtt. Számunkra nagyon fontos, hogy vallási hovatartozás nélkül emberként tekintsünk mindenkire és együttműködjünk vele olyan dolgokban, amelyek építeni tudják ezt a világot” – mondta Szurasenkó Dániel.

A rendezvényt Veres Pál, Miskolc polgármestere nyitotta meg. „Azt gondolom, hogy a mai estének pont az az üzenete, amit az elmúlt hónapokban próbáltam megfogalmazni egy másik aspektusból, még pedig várospolitikai és városvezetési alapvetésekből. A mai párbeszéd példamutató lehet a közélet más szereplőinek is abban, hogy szót tudnak érteni egymással különböző helyzetű, világnézetű és érdeklődésű, hitet gyakorló emberek. Akkor miért ne lehetne egy közös cél érdekében bármilyen pártállásúaknak és gondolkodásúaknak ugyanúgy találkozni és beszélni egy közös cél megvalósítása érdekében, ami akár Miskolc jobbá tétele is lehet? Szeretném kiemelni, hogy ez szolgálat, és aki a hitet szolgálja, az az embert és a jót is szolgálja” – hangsúlyozta Veres Pál.

A megnyitó után a különböző vallások képviselői röviden bemutatták saját hitrendszerüket, és igyekeztek választ adni arra, hogy mit tegyenek azok, akik meg szeretnének szabadulni a bűneiktől. A beszélgetésen név szerint: Sulok Zoltán muszlim tanító, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke, Markovics Zsolt főrabbi, a MAZSIHISZ Rabbitestület alelnöke, Mérő Mátyás Vaisnava (Krisna-hívő) lelkész, Sándor Frigyes evangélikus lelkész, korábbi esperes, Gecse Attila református lelkipásztor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház lelkésze, Dobos András görögkatolikus pap, Csókay Károly jezsuita szerzetes és Bodó Ferenc buddhista tanító, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola oktatója vett részt.

Forrás: Boon.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Életfogytiglant kapott a palesztin gázoló
Hírek, lapszemle
Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből
2020. Augusztus 12. / 12:49

Pár zsidó dolog Kamala Harris életéből

Kommentek