Netanjahu: Jogunk van a Jordán-völgy annektálásához

2019. December 06. / 11:39


Netanjahu: Jogunk van a Jordán-völgy annektálásához

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy annektálja a Jordán-völgyét – jelentette ki Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök tegnap este Lisszabonban. Mint mondta, a Ciszjordánia stratégiai jelentőségű részének a zsidó állam területéhez történő csatolásáról szóló javaslatát megvitatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel szerda esti találkozójukon a portugál fővárosban.  Netanjahu az annektálás kapcsán úgy fogalmazott: minden jogunk megvan erre, ha egyszer így döntenénk. Az izraeli ügyvezető kormányfő beszélt arról is, hogy az amerikai tárcavezetővel egyetértettek a közös védelmi megállapodás kidolgozásában.

Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a korrupciós vádak és belpolitikai bizonytalanság miatt nyomás alá került Benjamin Netanjahu ettől a két kezdeményezéstől várja, hogy hatalmon maradhasson.

Az Observador című portugál lap  úgy kommentálta a Pompeo-Netanjahu találkozót, hogy az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával. Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Donald Trump amerikai elnök már eddig is jelentős belpolitikai győzelmeket kínált izraeli szövetségesének azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, illetve az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsík 1981-ben törvénybe iktatott izraeli bekebelezését.

izr.jpg

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izraelnek, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen
Hírek, lapszemle
Túlélők a Facebooknak: fel kell lépni a holokauszt tagadói ellen

Kommentek