Már online is elérhető a Jad Vasem Intézet holokauszt áldozatairól készült adatbázisa

2022. Január 13. / 12:49


Már online is elérhető a Jad Vasem Intézet holokauszt áldozatairól készült adatbázisa

Az izraeli holokauszt kutató- és emlékközpont, a Jad Vasem nyilvántartásai mostantól nyilvánosan elérhetők a JewishGen, a legnagyobb online zsidó genealógiai adatbázison keresztül. A beszámolót az akibic.hu oldalról szemléztük

A Jad Vasem és a New York-i Zsidó Örökség Múzeuma /A Holokauszt élő emlékhelye által működtetett JewishGen közötti megállapodásnak köszönhetően bárki számára könnyű hozzáférést biztosítanak az izraeli intézmény adatbázisában meglévő több millió névhez.

A Jad Vasem által az 1950-es évek óta gyűjtött Tanúságtétel lapok mintegy 2,7 millió, a holokausztban meggyilkolt férfi, nő és gyermek nevét, életrajzi adatait és lehetőség szerint fényképét tartalmazzák. A Jad Vasem névadatbázisa összesen több mint 4,8 millió zsidó áldozatnak állít emléket. A kutatók mostantól a JewishGen-en belüli közvetlen kereséssel is lekérdezhetik ezeket az adatokat.

„A Jad Vasem Tanúságtétel oldalai tartalmazhatják az egyetlen információt valakiről, akit a holokauszt során gyilkoltak meg, a kutatók mégsem biztos, hogy tudják, hogy ezeken az oldalakon belül kellene keresniük” – idézi a JTA Avraham Grollt, a JewishGen ügyvezető igazgatóját. Az új megállapodás értelmében a Jad Vasem keresési eredményei automatikusan megjelennek a JewishGen oldalán belül.

2020-ban a JewishGen hasonló partnerséget jelentett be az USC Shoah Alapítvánnyal, amely közel 50 ezer zsidó holokauszt-túlélő vallomásának adatait dolgozta fel.

„Azzal, hogy a JewishGen-en keresztül elérhetővé tesszük ezeket az értékes feljegyzéseket, a szélesebb zsidó közösség könnyebben kutathatja a holokauszt során meggyilkolt családtagok és barátok neveit” – mondta Jack Kliger, a Zsidó Örökség Múzeuma elnök-vezérigazgatója.

Míg az anyag segíthet az eltűnt rokonok azonosításában vagy a csonka családfa helyreállításában, a Jad Vasem azt is reméli, hogy a kutatók segítenek majd kitölteni az intézmény nyilvántartásában lévő hiányosságokat.

„A holokauszt több mint egymillió áldozatának még nem állítottak emléket a Jad Vasemben” – mondta Alexander Avram, a Jad Vasem névcsarnokának igazgatója egy nyilatkozatban. „Azzal, hogy a JewishGen-en keresztül szélesítjük törekvésünk ismertségét, a genealógiai közösség fontos szerepet játszhat abban, hogy az elkövetkező években nagyszámú Tanúságtétel lapokkal bővíthessük adatbázisunkat.”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
A Mazsihisz rendbehozatta Dévaványa zsidó temetőjét
Kultúra
A hét műtárgya: Nátán ben Gerson sírköve