Lecke a jó modorról – ez a színházi válasz az antiszemita támadásra

2021. Március 30. / 15:45


Lecke a jó modorról – ez a színházi válasz az antiszemita támadásra

A Lecke a jó modorról című előadásának ma esti online közzétételével válaszol a bukaresti Állami Zsidó Színház arra a halálos fenyegetésre, amely múlt szombaton érkezett az intézmény e-mail címére. A levél írója Maia Morgenstern igazgatót (címlapképünkön) és lányát fenyegette meg.


Az O lecţie de bune maniere (Lecke a jó modorról) című előadást a bukaresti Állami Zsidó Színház 2017 őszén mutatta be, a darab szerzője Jean-Claude Grumberg, aki Párizsban született, de családja Romániából, a zsidó pogromok elől menekült el. A színdarabot Alexandru Berceanu állította színpadra, a főszerepet Maia Morgenstern  játssza.

Képernyőkép 2021-03-30 154133.pngKép az előadásból (Forrás: Állami Zsidó Színház)

A mű mai online közzétételével az intézmény arra az antiszemita e-mailre válaszol, amelyben halálosan megfenyegették Maia Morgenstern igazgatót és lányát, aki ugyancsak a társulat tagja. A darab arra figyelmeztet, hogy a múlt atrocitásainak megismétlődésétől csak egy lépés választ el. 

Az üggyel kapcsolatban az intézmény közleményében az olvasható: „Az előadást tilos megnéznie mindenkinek, aki bármilyen természetű gyűlöletre uszít. Mindenkinek, aki idegengyűlöletre és ellenségeskedésre biztat. Mindenkinek, aki megfeledkezett az emberségről. Mindenkinek, aki elfelejtett nevetni”. 

A  felvételét ma helyi idő szerint hat órakor teszik közzé a színház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

(A Maszol.ro cikke alapján)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kiáll Maia Morgenstern mellett, miután a Zsidó Színházat vezető színésznőt és társulatát halálosan megfenyegették és antiszemita gyalázkodás célpontja volt.

„Az RMDSZ kiáll Maia Morgenstern és az Állami Zsidó Színház közössége mellett. Noha biztos vagyok abban, hogy kisebbséget képeznek azok, akik manapság antiszemita okokból halálos fenyegetésekre vetemednek, mégsem lehetünk közömbösek, nem hagyhatunk figyelmen kívül egyetlen ilyen megnyilvánulást sem. Felejtenünk se szabad, mert a történelem során mindig akkor történtek tragikus események, amikor a társadalom többsége részéről hiányzott a szolidaritás” – olvasható Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek