Gyula: Napirenden a helyi rabbiház felújítása

2022. Július 10. / 17:09


Gyula: Napirenden a helyi rabbiház felújítása

A helyi zeneiskola mellett található rabbiház felújítását, rekonstrukcióját, berendezését és működtetését  tervezik a következő uniós fejlesztési időszakban a Békés megyei Gyulán. Az épület tetőszerkezetét a Gyulai Zsidó Alapítvány az önkormányzat segítségével már felújította – írja a Beol.hu, a Békés megyei hírportál.

A gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén Alt Norbert alpolgármester elmondta, hosszabb folyamat vette kezdetét, amelynek részeként egy bizottság dolgozza ki annak részleteit, hogy miként emlékezzenek méltó módon a városban élt, 1944-ben elhurcolt és elpusztított helyi zsidóságra. A program része a rabbiházban az emlékhely kialakítása, illetve események szervezése – írja a Beol.hu.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az 1910-es évek elején épült ingatlan mindenképpen a helyi emlékezetpolitika fontos része lesz. Külön szólt a Durkó Károly, Kereskényiné Cseh Edit és Székely Árpád által jegyzett, A gyulai zsidóság emlékkönyve című tartalmas, hiánypótló kötetről, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlott.

Hozzátette: ugyanebben a pályázatban meg kell valósítani a rabbiház virtuális tárlatát, ami később valódi, fizikai virtuális bemutató teremmé válhat. Az elképzelés formálódik, hamarosan be is be is mutatják. Az épületét, annak környezetét és belső termét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásaiból újítanák meg.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek