Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi nem mindennapi barátsága

2022. Augusztus 08. / 10:42


Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi nem mindennapi barátsága

Jorge Mario Bergoglio bíboros – akit 2013 óta Ferenc pápaként ismer a világ – és Abraham Skorka rabbi, az argentínai Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője, régi jó barátok. Mindketten állhatatos hívei a vallások közötti párbeszédnek, közös könyvet is írtak Az égről és a földről címmel, amelyről most Katona Klári írt a Jelen hasábjain.

Szolgálatba álltak. Az Ember szolgálatába, Isten nevében. A földi élet megsegítésére. A katolikus és a zsidó vallás képviseletében. Különböző utakon indulva érte, az igazsághoz különböző utakon közelítve. A méltó élet megéléséhez kellő megoldásokat keresve. Önmagukat hitben ösztönözve. Fáradhatatlanul. A jezsuita pap, a zsidó rabbi. Barátságban. Mély barátságban egymással, csak a Teremtővel elmélyültebben – írja Katona Klári a Jelen hasábjain megjelent, A pápa és a rabbi című írásában.

A rabbi és a későbbi pápa beszélgetéseinek kész kézirata három évvel azelőtt került nyomtatásba, hogy José Mario Bergoglio 1,2 milliárd katolikus pápája lett. Akinek Abraham Skorka rabbi akkor már rég a barátja volt, s a nem kis változás ellenére is az maradt.

Buenos Aires akkori érsekének és a Seminario Rabínico Latinoamericano (Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium) zsidó vallási és egyetemi központ rektorának beszélgetései nemcsak elképzelhetővé teszik, de gyönyörűen példázzák a felekezetek közt megvalósítható párbeszédet. Minden ellenkező elgondolás ellenére. Minden, a világszerte is ez ellen ható munkálkodás ellenére. Mert mindketten hidat szeretnének építeni a vallásaik, valamint a világ egésze és vallásaik között. 

Beszélgetéseik a lehető legtöbb témában vetik fel a hit és a mindennapi élet mozgatóit, félreértéseit, átlátni, megérteni valóit ahhoz, hogy az igazság minél inkább kirajzolódhasson. Beszélnek a hitről, a hitetlenségről, a nőkről, az abortuszról, az öregekről, a tudományról, az oktatásról, az imádságról, a globalizációról, a pénzről, a világot keserítő szegénységről. A válásról, kapitalizmusról, a kommunizmusról, az egyneműek házasságáról, a bűntudatról, halálról, a holokausztról, a hatalomról, az eutanáziáról, politikáról, a vallási vezetőkről. Istenről. Emberin – írja Katona Klári.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi. Fotó: Pinterest/via Jelen)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Izraelbe látogatott Marcel Ciolacu román miniszterelnök
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A tusakodókról
2023. November 16. / 10:03

Szerdócz Ervin: A tusakodókról

Hírek, lapszemle
Az izraeli hadsereg Dél-Gázát bombázta
2023. December 02. / 21:22

Az izraeli hadsereg Dél-Gázát bombázta