Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi nem mindennapi barátsága

2022. Augusztus 08. / 10:42


Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi nem mindennapi barátsága

Jorge Mario Bergoglio bíboros – akit 2013 óta Ferenc pápaként ismer a világ – és Abraham Skorka rabbi, az argentínai Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője, régi jó barátok. Mindketten állhatatos hívei a vallások közötti párbeszédnek, közös könyvet is írtak Az égről és a földről címmel, amelyről most Katona Klári írt a Jelen hasábjain.

Szolgálatba álltak. Az Ember szolgálatába, Isten nevében. A földi élet megsegítésére. A katolikus és a zsidó vallás képviseletében. Különböző utakon indulva érte, az igazsághoz különböző utakon közelítve. A méltó élet megéléséhez kellő megoldásokat keresve. Önmagukat hitben ösztönözve. Fáradhatatlanul. A jezsuita pap, a zsidó rabbi. Barátságban. Mély barátságban egymással, csak a Teremtővel elmélyültebben – írja Katona Klári a Jelen hasábjain megjelent, A pápa és a rabbi című írásában.

A rabbi és a későbbi pápa beszélgetéseinek kész kézirata három évvel azelőtt került nyomtatásba, hogy José Mario Bergoglio 1,2 milliárd katolikus pápája lett. Akinek Abraham Skorka rabbi akkor már rég a barátja volt, s a nem kis változás ellenére is az maradt.

Buenos Aires akkori érsekének és a Seminario Rabínico Latinoamericano (Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium) zsidó vallási és egyetemi központ rektorának beszélgetései nemcsak elképzelhetővé teszik, de gyönyörűen példázzák a felekezetek közt megvalósítható párbeszédet. Minden ellenkező elgondolás ellenére. Minden, a világszerte is ez ellen ható munkálkodás ellenére. Mert mindketten hidat szeretnének építeni a vallásaik, valamint a világ egésze és vallásaik között. 

Beszélgetéseik a lehető legtöbb témában vetik fel a hit és a mindennapi élet mozgatóit, félreértéseit, átlátni, megérteni valóit ahhoz, hogy az igazság minél inkább kirajzolódhasson. Beszélnek a hitről, a hitetlenségről, a nőkről, az abortuszról, az öregekről, a tudományról, az oktatásról, az imádságról, a globalizációról, a pénzről, a világot keserítő szegénységről. A válásról, kapitalizmusról, a kommunizmusról, az egyneműek házasságáról, a bűntudatról, halálról, a holokausztról, a hatalomról, az eutanáziáról, politikáról, a vallási vezetőkről. Istenről. Emberin – írja Katona Klári.

Az írás teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Ferenc pápa és Abraham Skorka rabbi. Fotó: Pinterest/via Jelen)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek