Érd: Éneklés, ima, szolidaritás az Izraellel

2023. December 05. / 11:13


Érd: Éneklés, ima, szolidaritás az Izraellel

Miközben Gázában most pattanásig feszültek az idegek, Magyarország és a világ kis és nagy városaiban szolidaritási összejöveteleken nyilvánítják ki az izraeli civil áldozatok és családjaik iránti részvétüket azok, akik elítélik a Hamász nevű palesztin terrorszervezet október 7-i akcióját. Ugyanakkor jelentősen emelkedett a gyűlölet vezérelte, mindenekelőtt antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma is – számolt be az eseményről az erdmost.hu portál.

Érden egy kis csapat részvétének és együttérzésének adott hangot. A Hit Gyülekezetéhez tartozók szolidaritási kerékpározást szerveztek, 13 órára pedig gyertyagyújtásra és imára hívta híveit a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület október közepén. A két csoport a Városháza előtt a főtéren találkozott.

A világ egy távoli pontján a rakétatámadások miatt ma éjszaka nem sokat aludtak az emberek. Reggel a civil lakosság evakuálása érdekében Izrael bejelentette, hogy humanitárius folyosót nyitott a gázai övezet déli részére, a Gáza folyó medrétől délre. Ez azt jelenti, hogy helyi idő szerint délelőtt 10-13 óráig nem fogják támadni az övezet legfontosabb autóútjától délre eső területeket. A Gázát uraló palesztin terrorszervezet, a Hamász viszont arra szólította föl a civileket, hogy maradjanak a városban, és azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy megtámadta a dél felé haladó civil konvojokat.

Az izraeli hadsereg szóvivője azonban ezt cáfolta. Bejelentette továbbá, hogy megölték a terrortámadások egyik fővezérét, és a Hamász és az Iszlám Dzsihád több más tagját is az éjjeli légicsapásokban. A nagyhatalmak közül Irán és Kína önmérsékletre intette Izraelt. Az Európa Unió – amely az Egyesült Államokkal együtt kijelentette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, de mindent meg kell tennie a civil lakosság kímélete érdekében -, rendkívüli tanácskozásra hívta a tagállami vezetőket keddre.

A teljes írás / IDE KATTINTVA olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek