Életben van Hitler egykori zsidó szomszédja, és mindenre emlékszik

2020. Február 16. / 17:33


Életben van Hitler egykori zsidó szomszédja, és mindenre emlékszik

A jelenleg Angliában élő Alice Frank Stock 1918-ban született Augsburgban német zsidó családban, és családjával egy évtizeden át egy házban lakott Adolf Hitlerrel Münchenben egészen 1933-ig, mikor a diktátort kancellárrá nevezték ki. Az idős asszony idén decemberben lesz 102 éves, és cikkünk végén elárulja a hosszú élet titkát.


Alice Frank Stock német zsidó családban született 1918-ban Augsburgban, ahol az édesapja államügyészként dolgozott. Miután apja 1921-ben főtörvényszéki bíró lett, a család Münchenbe költözött, ahol a Prince Regent színház közelében laktak. Itt volt a szomszédjuk csaknem egy évtizeden át Adolf Hitler, akit Alice Frank többször látott. 

Egy alkalommal megpillantotta a diktátort egy színházban is, ahol Hitler a királyi páholyban foglalt helyet. Az idős asszony erre azért emlékszik, mert a szóban forgó előadásra a városi iskolások ingyenjegyet kaptak, és az ő jegye történetesen a díszpáholyba szólt, ám onnan egy SS tiszt elzavarta. Később, az előadás közben látta meg, hogy Hitler számára tartották fönn a helyet. 

alice2.jpg

Alice 17 éves volt, amikor családja előbb Svájcba, majd Londonba küldte tanulni. Ez mentette meg a holokauszttól, amit a családja is szerencsésen túlélt, mivel a szülei ugyancsak Angliába menekültek 1939-ben. 

Aktív éveiben Alice dolgozott a BBC-nél és OECD-ben, majd későbbi férjével, Roy Macdonald Stockkal évtizedeken át Párizsban éltek, ahonnan 2009-ben a férje szülővárosába, Bristolba költöztek. Az asszony jelenleg a Druid Stoke Bupa Care Home nevű idősotthonban él, s amikor a hosszú élet titkáról kérdezik, azt szokta mondani: sokat kell sétálni és kirándulni, ezen kívül alkalmanként nem árt egy pohár vörös bor!

(A Bristolpost cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek