Botrány lett az arab-zsidó közös szelfiből Egyiptomban

2020. November 24. / 17:38


Botrány lett az arab-zsidó közös szelfiből Egyiptomban

Botrányt okozott Egyiptomban egy helyi és egy izraeli sztár Dubajban készült közös fényképe – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A népszerű énekes-színésznek, Mohamed Ramadannak (címlapképünkön középen) decemberben bíróság elé kell állnia a fotó miatt Kairóban. 


Mohamed Ramadan népszerű egyiptomi színész-énekes és Omer Adam izraeli popsztár egymást átkarolva készített fényképet az Egyesült Arab Emírségekben, de két nappal később emiatt súlyos retorziókkal sújtották az egyiptomi színészt – noha Izrael és Egyiptom 1979-ben békét kötött egymással.

A vihar azután kezdődött, hogy a kép Izraelben a hivatalos arab nyelvű oldalon is megjelent, és feldühítette az egyiptomi internetezőket. Ramadant a közösségi médiában hamarosan elárasztották a haragos üzenetek. Az egyiptomi színészszövetség felfüggesztette Ramadan tevékenységét az izraeli sztárral ápolt kapcsolata, illetve ennek nyilvánossá tétele miatt. 

A színész később megbánó üzenetet küldött egyiptomi rajongóinak:  „Tiszteletben tartom a szövetség döntését, noha egyáltalán nem tudtam, kivel készül a felvétel. Ha tudtam volna, akkor megtagadom a lefényképezésemet" – állította Ramadan.

Nem csak az egyiptomi művészeti hatóságok függesztették fel szerepléseit, hanem a sürgős ügyek kairói bírósága is berendelte tárgyalásra december 19-re. A vád ellene a ynet szerint az, hogy kárt okozott az egyiptomi népnek azzal, hogy egy híres izraelivel készült képet a közösségi médiában nyilvánosságra hozott.

Az egyiptomiakban a több évtizedes béke ellenére is igen mély Izrael-ellenes érzelmek élnek, amit az is jelez, hogy sokan megosztottak egy képet Ramadanról, amelyen az egyiptomi hadsereg egyenruháját viselte, s azt állították, hogy ez ellentmond az Omer Adammal lefényképezett baráti ölelésnek. Ramadan palesztin zászlóra változtatta Facebook-fiókjának borítóképét, nyilvánvalóan az indulatok lecsillapítása érdekében.

(Címlapképen a szóban forgó fotó, amelyen Mohamed Ramadan középen, Omer Adam pedig balról, kalapban látható.)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek