Belgium első női miniszterelnöke zsidó

2019. Október 29. / 15:56


Belgium első női miniszterelnöke zsidó

Sophie Wilmes az első nő és az első zsidó Belgium miniszterelnökei között. A négy gyermekes édesanya vasárnaptól vezeti Belgiumot egy átmeneti kormány élén addig, amíg a bukott koalíciót fel nem váltja egy új kormány. 


A középbalos politikus, aki az ügyvezető kormány élén áll, askenázi zsidó édesanya gyermeke, tehát vallásjogi értelemben kétségtelenül zsidónak számít. Sophie Wilmes több családtagját is megölték a holokauszt idején. Édesapja egyébként a löweni katolikus egyetem oktatója volt, a családnak az anyai ága zsidó eredetű. Politikai értelemben az új miniszterelnök számára természetesen nincs jelentősége zsidó származásának, mindez semmilyen döntését nem fogja befolyásolni, személyesen ugyanakkor a helyi zsidó közösség egyik tagja szerint az utóbbi időben hangsúlyosabbá vált az új miniszterelnök számára anyai családjának története és öröksége. 

Michael Freilich, egy belga parlamenti képviselő, aki egykor az egyik belga zsidó újság szerkesztője volt, azt nyilatkozta a Zsidó Hírügynökségnek, hogy büszke Sophie Wilmes kinevezésére, történelmi pillanatnak tartja az ország életében. 

Forrás: jta.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek