Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

2022. Június 24. / 13:58


Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

Szerző: Kácsor Zsolt

A Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat Deborah Lipstadt, aki az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyi tárcájának bejelentésére hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök jövő hónapban utazik a térségbe.

„Lipstadt az alapvető fontosságú Ábrahám-egyezményekre építve igyekszik a vallási toleranciát és a térség országainak kapcsolatait erősíteni, ugyanakkor küldetésének része a félreértések és bizalmatlanságok leküzdése is" – áll az amerikai külügyminisztérium által csütörtökön kiadott nyilatkozatban. 

83761641_10157975788005903_4377585922561015808_n.jpgDeborah Lipstadt Fotók: Deborah Lipstadt/Facebook)

A vasárnap kezdődő körút célja, az amerikai külügyminisztérium szerint, az országok közti kapcsolatok normalizálásának népszerűsítése, Joe Biden amerikai elnök látogatásának előkészítése. 

A megbízott a kormányzatok és civil szervezetek vezetőivel és tárgyalópartnereivel találkozik majd, akikkel „a folyamatban lévő közel-keleti változások" mellett az antiszemitizmus leküzdésének fontosságáról is beszélni fog.

Joe Biden amerikai elnök júliusban utazik a térségbe, ahol az országok közti diplomáciai kapcsolatok rendezésére fog törekedni. Izraelből egyenesen Szaúd-Arábiába repül majd, ahol a trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal találkozik. Várható közel-keleti látogatásáról kérdezve Biden újságíróknak úgy fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy „csökkentsük annak a valószínűségét, hogy ezek az értelmetlen háborúk tovább folytatódnak Izrael és az arab nemzetek között".

Az Ábrahám-egyezmények 2020-ban, az akkori amerikai elnök, Donald Trump irányításával kidolgozott és aláírt egyezmények, amelyek Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán között jöttek létre. Szaúd-Arábia ugyan még nem csatlakozott az egyezményekhez, de az utóbbi években mégis több megállapodás született a két ország között. 

(MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról
Zsidó világ
Történelmi istentisztelet és megemlékezés Bonyhádon