Az elhurcolt zsidókra emlékeztek Győrben

2020. Június 22. / 11:01


Az elhurcolt zsidókra emlékeztek Győrben

– Az emlékezések helye mindig a hiány tünete, jele, megannyi felkiáltó- és kérdőjellel a felejtés ellen. És erre, mint az emlékezet és a törvénytábla népének, minden okunk megvan – mondta Totha Péter Joel főrabbi azon a mártír megemlékezésen, amelyet tegnap tartottak a Győrből és környékéről elhurcolt, meggyilkolt zsidók emlékére.


Győrből és környékéről több mint ötezer zsidót hurcoltak el 76 évvel ezelőtt, a II. világháború idején. Rájuk emlékeztek vasárnap délelőtt a győr-szigeti zsidó temetőben. 

győr2.jpg

– Azt mondják, a szívet, az ember érző szívét ki kell kapcsolni, hogy ne támadhasson benne több fájdalom és szenvedés, mint amit igazán el tudna viselni – ezekkel a szavakkal kezdte emlékbeszédét Totha Péter Joel főrabbi. – Azt is mondják, hogy az a legjobb, ha elfojtjuk az érzést, amely viharként járja át az emberi elmét és gondolatot, ezzel is megvédve az állandóan maró kíntól és gyötrődéstől. De azt már nem mondják, hogy mi, akik most élünk, akkor hogyan és milyen módon emlékezzünk, mert az emlékezet mégis csak a legszentebb hely, ahol érzéseinkkel és marón fájó szívünkkel el tudunk menekülni.

A holokauszt emlékezésen Dézsi Csaba András polgármester beszédében hangsúlyozta: soha nem szabad elfelejteni a történteket. Tovább el kell adni nemzedékről nemzedékre a vértanúk emlékét, a tiszteletet és a fájdalmat az ártatlan áldozatok iránt. Villányi Tibor, a győri zsidó hitközség elnöke köszöntőjében felidézte a 76 évvel ezelőtti események előzményeit, a zsidók jogfosztottságának, megbélyegzésének kegyetlen folyamatát, amelynek végállomása a gettók felállítása, majd a kíméletlen deportálás és megsemmisítés lett.

(Címlapkép: Totha Péter Joel Facebook-oldaláról)

Forrás: Kisalföld.hu


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Meggyógyult” a leégett Thököly úti zsinagóga
Közélet
Washingtonban tárgyal holnap Szijjártó Péter

Kommentek