A zsidó származású Merrick Garland lehet az USA új igazságügyi minisztere

2021. Január 06. / 20:02


A zsidó származású Merrick Garland lehet az USA új igazságügyi minisztere

Joe Biden megválasztott amerikai elnök sajtóértesülések szerint Merrick Garlandot jelöli az igazságügyi miniszteri posztra (angolul attorney general, mivel az Államokban az igazságügyi tárca vezetője a legfőbb ügyész is egyben). Az 1952-ben született Garland nagyszülei a cári Oroszországból vándoroltak ki a zsidóüldözések elől a huszadik század elején.


Sajtóhírek szerint Joe Biden leendő amerikai elnök Merrick Garlandot jelöli az Egyesült Államok következő igazságügyi miniszterének. A Chicago városában 1952-ben született Garland konzervatív zsidó családban nőtt fel, édesanyja egy zsidó idősotthon vezetője volt, édesapja pedig vállalkozó. 

Merrick Garland nagyszülei a XX. század elején telepedtek le az Egyesült Államokban. A cári Oroszországból vándoroltak ki, közelebbről az 1794-ben cári rendelettel létrehozott ,,Tartózkodási Övezetből" (oroszul: Cserta Oszedlosztyi, angolul pedig: Pale of Settlement). 

A leendő miniszter több alkalommal töltött be vezető pozíciót  az igazságügyi minisztériumban. Szövetségi fellebbviteli bíróként dolgozott Washingtonban, amikor Barack Obama akkori elnök őt jelölte a legfelsőbb bíróság új tagjának 2016-ban.

(Fotó: Andrew Harnik/AP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Megjelent az Európai Unió antiszemitizmus kézikönyve
Élet + forma
Szigorúan bizalmas: Lebukott H. András és bűnbandája
Élet + forma
Steven Spielberg lett az idei Genesis-díjas

Kommentek