A zsidó identitás jövője október 7. után

2023. November 16. / 10:21


A zsidó identitás jövője október 7. után

– Október 7-vel új időszámítás kezdődött Izrael történetében. A Hamasz terroristái Gázából izraeli területekre törtek be és brutális vérengzést rendeztek. A korszakhatár nem a harctéren, hanem a fejekben állt be – olvasható az Izraelinfo.com izraeli magyar nyelvű portálon. 

„A Hamasz bármilyen jól szervezett rajtaütést is hajtott végre, létében nem tudta veszélyeztetni a Zsidó Államot, de az általuk rendezett pogrommal lélekben sebezte meg az izraeli társadalmat. A rajtaütés ténye, annak szervezettsége, az abban résztvevők nagy száma önmagában is drámai. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 1200 zömében civilt gyilkoltak le bestiálisan, és több száz embert raboltak el, akkor teljesen érthető az izraeli társadalom sokkja" – írja  A zsidó identitás jövője október 7. után című elemzés szerzője, Nagy Ákos. 

Mint fogalmaz: „A terror okozta tragédia azonban nagyon mély traumákat elevenített fel. Olyanokat, amelyek nagy nemzeti toposzokkal mennek szembe, és már most kijelenthető, hogy túlmutatnak a jelenleg is zajló társadalmi szintű gyászmunkán. Alapjaiban fogják átrajzolni elsősorban az izraeli identitást, de mély hatással lesznek a zsidó diaszpóra (és talán az Izraelhez mindvégig lojális keresztény közösségek) önképére is. Míg a világ a palesztin–izraeli dimenzióban gondolkodik, nekünk a saját házunk táján kell vizsgálódni".

A szerző mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a világ szemében sebezhetőnek tűnő Izrael miatt a különböző országokban „már nem feltétlenül olyan nagy politikai kockázat az antiszemita szélsőjobbal vagy a harciasan (és hatástalanul) palesztinbarát, anti-izraeli szélsőballal koalícióra lépni… Kell-e mondani, hogy ennek milyen beláthatatlan következményei lehetnek, amivel szemben a világ zsidósága csak egy erős Izraellel a háta mögött léphetne fel sikeresen".

A teljes cikk ide kattintva olvasható. 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek