A magyar külügy Izrael védelmében

2020. Február 20. / 10:50


A magyar külügy Izrael védelmében

Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor kirekesztő megközelítést a nemzetközi szervezetekben. Sajnos az Európai Unió bizonyos döntéseiben az Izrael-ellenesség nagyon hangsúlyosan jelen van – nyilatkozta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: Izrael megérdemli a tisztességes, fair megközelítést a nemzetközi szervezetekben, Izraelnek joga van a biztonsághoz.


Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hit Rádiónak adott interjújában három szempontot vetett fel: Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor kirekesztő megközelítést a nemzetközi szervezetekben; a kétállami megoldáshoz közvetlen tárgyalások útján kell eljutni, így kell elérni a hosszú távon fenntartható békét; folytatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet.

„Ezt a három szempontunkat a közel-keleti béketerv abszolút kielégíti, tehát mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a béketervet az Egyesült Államoknak, illetve a közel-keleti államoknak sikerüljön megvalósítani” – nyilatkozta a politikus. 

„Izrael megérdemli a tisztességes, fair megközelítést a nemzetközi szervezetekben, Izraelnek joga van a biztonsághoz. Az izraeli embereknek joguk van a biztonságos, nyugodt élethez” – hangoztatta Szíjjártó. Ezután bírálta a nagy nemzetközi szervezeteket, amelyek a Közel-Kelettel kapcsolatban – jó szándékúan ugyan, de – összekeverik a gazdasági-kereskedelmi és a politikai kérdéseket, több kárt okozva ezzel, mint hasznot.

Példaként az izraeli „telepes termékek” EU-s megbélyegzését hozta fel, aminek, vélte, az lesz az eredménye, hogy „palesztin emberek által betöltött munkahelyek elvesztéséhez vezet és pontosan tudjuk, hogy a munkahelyek elvesztése, a remény, a perspektíva elvesztése mindig az extremista ideológiákat és az azon alapuló cselekvéseket táplálja”.

(Címlapkép: Szíjjártó Péter/Facebook)

(Forrás: Szombat.org)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek