A Gázai övezetben kifogytak a koronavírus-tesztekből

2020. December 07. / 15:58


A Gázai övezetben kifogytak a koronavírus-tesztekből

A Gázai övezet egyetlen, erre alkalmas laboratóriumában kifogytak a koronavírus-tesztekből és az ezek kiértékeléséhez szükséges vegyi anyagokból – jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja. A Gázát uraló Hamász iszlamista szervezet egészségügyi minisztériumának közleménye szerint a laboratórium tegnap állt le. Az övezetben az elmúlt hetekben meredeken növekedett az új fertőzöttek száma, az előző héten elvégzett napi 2000-2500 teszt mintegy 30 százaléka bizonyult pozitívnak.


A Háárec szerint a leállás előtti napon 726 új fertőzést diagnosztizáltak, és a nagyjából kétmilliós lakosság körében 10 591-re nőtt az aktív betegek száma. A kórházakban 375-en szorultak ellátásra, közülük 157 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Becslések szerint a fertőzöttek valódi száma jóval magasabb lehet, de nem végeznek elegendő vizsgálatot a felderítésükre.

A Physicians for Human Rights (Orvosok az Emberi Jogokért) nevű szervezet izraeli arab orvosokból álló csoportja a múlt héten orvosi felszereléseket, gyógyszereket szállított az övezetbe, illetve tucatnyi bonyolult műtétet hajtott végre két kórházban olyan betegeken, akiknek a kezelését elhalasztották a pandémia okozta kórházi zsúfoltság miatt.

Az orvosdelegáció egyik tagja, a haifai Rambam kórházban dolgozó Ijad Kamaiszi professzor hangsúlyozta, hogy a gázai kórházak már a járvány előtt is korlátozott erőforrásokkal rendelkeztek és súlyos gyógyszerhiánnyal küzdöttek. A küldöttségben részt vevő orvosok szerint az övezet hatóságai a betegek számának további növekedésétől tartanak, és ezért december 15-től várhatóan kéthetes általános karantént fognak bevezetni a járvány terjedésének megállítására. 

Ciszjordániában, a Palesztin Hatóság területén is gyorsul a koronavírus terjedése. Ott az elmúlt 24 órában 1249 új vírushordozót és tíz halálesetet regisztráltak. Mohammed Staje palesztin miniszterelnök csütörtöktől hétnapos karantént rendelt el Betlehem, Hebron, Nablusz és Túl-Karm területén.

(Címlapkép: Physicians for Human Rights/Facebook)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek