Öt kihagyhatatlan könyv a bezártság idejére

2020. Március 26. / 10:34


Öt kihagyhatatlan könyv a bezártság idejére

Minőségi online könyvek ingyenes hozzáféréssel! Becses ajándékkal lepték meg a magyar olvasóközönséget a szakkönyvkiadók: az Arcanum Adatbázis Kiadó múlt heti kezdeményezéséhez csatlakozva a SZAKTÁRS portálon keresztül szolgáltató valamennyi szakkönyvkiadó úgy döntött, hogy az országos járványügyi helyzetre való tekintettel április 23-ig mindenki számára hozzáférhetővé teszi az adatbázisait. Ezek a tartalmak eddig kizárólag intézményi előfizetők számára voltak online hozzáférhetők, szóval ki ne hagyjuk az ajánlatot!


A szakkönyvkiadók a kialakult helyzetben kötelességüknek érezték, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljanak a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához. Mostanra 12 kiadó közel 15 ezer kötetes portfólióját kínálja a szolgáltatás, ami a következő hetekben újabb jelentős kiadókkal bővül. A portálhoz csatlakozott kiadók művei mindenki számára szabadon kereshetők, a nyílt hónap alatt megjeleníthetők, a tartalmak letöltésére azonban csak intézményi előfizetőknek van lehetősége. 

A szabad hozzáférést felajánló kiadók:Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor Kiadó, Balassi Kiadó, Gondolat Kiadó, L'Harmattan Kiadó, Kalligram Kiadó, Kortárs Kiadó, Kronosz Kiadó, Mentor Könyvek Kiadó, Napvilág Kiadó, Osiris Kiadó, Szaktudás Kiadó Ház.

Most 5 zsidó tematikájú könyvet ajánlunk figyelmükbe azok közül, amelyek április 23-ig az interneten szabadon hozzáférhetők. 

Elsőként a Balassi Kiadó egyik remek kötetére hívjuk fel figyelmüket, ez Frojimovics Kinga: Szétszakadt történelem című munkája. A kötet azt villantja fel, hogy egy nemzetállamon belül több nemzeti zsidóság létezhet. Frojimovics Kinga történész és levéltáros munkájának központi témája a magyarországi zsidó vallási irányzatok modern kori története az irányzatok szétválásáról, az 1868-1869-es Kongresszustól a II. világháborút követő 1950-es egyesülésig.

A második A próféták élete – Zsidó szentéletrajzok az ókorból című vallástudományi munka Xeravits Gézától a l"Harmattan kiadásában. A Próféták élete egy feltehetően a Kr.u. I. században, Palesztinában összeállított gyűjtemény. Szerzője bibliai próféták tisztelői számára gyűjt össze adatokat e kiemelkedő személyiségek életéről és haláláról, kreatívan szemelgetve a kor rendkívül színes elbeszélő hagyományából. 

Hogy kissé szórakoztatóbb és könnyedebb dolgokat is olvassunk, lapozzanak bele A zsidó vicc világképe című kötetbe, amely Hernádi Miklós tollából jött ki a Gondolat kiadásában. Remek zsidó viccek vannak benne, méghozzá tematikusan, a következő blokkokban: Szekéren, vonaton; Ki van az üzletben?; Megpumpolt gazdagok; Házasságszerzők, házasok; Tisztaság, egészség, tisztesség; Kikkel vagyok körülvéve?; Ha viszont…; Gojok, hatóságok; Válassz most már mást, Uram!

Negyedikként egy igazi ritkaság következik: Molnár Ferenc riportjainak, cikkeinek Pesti napló címmel 1993-ban kiadott gyűjteménye, amely már antikváriumokból is nehezen hozzáférhető. Kitűnő válogatás, amely a világhírű szerző kivételes zsurnalisztikai tehetségét állítja középpontba Molnár Gál Péter szerkesztésében.

Végül hadd ajánljuk Király Kinga Júlia: Az újrakezdés receptjei című, gazdagon illusztrált kötetét. Ha a kissé borsos ára esetleg visszariasztott valakit, most itt az alkalom, hogy ingyen böngésszen az erdélyi zsidó receptek között. Jó olvasást!

(Címlapkép: 024-657-834/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek