Könyvajánló: Pozsonyi zsidó mesék

2020. December 22. / 16:46


Könyvajánló: Pozsonyi zsidó mesék

Pozsonyi zsidó mesék címmel adott ki könyvet a hajdani koronázóváros egyik legismertebb civil szervezete az idén tízéves Pozsonyi Kifli Polgári Társulás, melyet szlovákiai magyar értelmiségiek alapítottak. A Társulás feladatai közt szerepel az egykori magyar és mai szlovák főváros épített és szellemi örökségének bemutatása. Korpás Árpád könyvajánlóját olvashatják.  

Portálja, a www.pozsonyikifli.sk főként várostörténeti írásokat tartalmaz. Az egyesület magyar és szlovák könyveket jelentet meg Pozsony múltjáról és jeles személyiségeiről. Évente háromnyelvű (magyar, szlovák és német) falinaptárral (Pozsonyi Naptár) jelentkezik, amely eddig nem vagy csak részben publikált képanyagot vonultat fel. Az egyesület különféle projektek keretében együttműködik a Pozsonyi Városi Múzeummal, a Pozsonyi Városi Levéltárral, a Pozsonyi Városi Galériával, valamint számos más intézménnyel és szervezettel, köztük – például a zsidó mesekönyv kapcsán – a Szlovák Nemzeti Múzeum hálózatába tartozó pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumával is.

Zsido mesek-cikkbe.jpg

A Pozsonyi Kifli az utóbbi években (a koronavírusjárvány okozta kényszerszüneteket leszámítva) rendszeresen szervezett szlovák és magyar nyelvű tematikus előadásokat, városnéző sétákat és kültéri kiállításokat. Az egyik idei magyar városnézés a pozsonyi zsidó közösség múltjával és jelenével, és ezen belül hangsúlyosan a váralji zsidónegyeddel foglalkozott (Borka László idegenvezető kalauzolta az érdeklődőket). Korábban szerveztünk már előadást a Chatam Sofer Emlékhelyen és az annak közelében lévő zsidó temetőben is.

Egyesületünk kiadói tevékenységének része a 2013-ban indított Pozsonyi mesék sorozat, amely a városhoz kötődő személyiségeket, valamint a települést századokon át formáló közösségek hagyományait, értékeit és épített örökségét mutatja be. Jelent meg kötet például a „pozsonyi varázsló” Kempelen Farkas polihisztorról, Lechner Ödön építészről, a Liszt Ferenccel és kora számos muzsikusával kapcsolatban álló egykori városi főlevéltárosról és zenekritikusról, Batka Jánosról, a reformkori országgyűléseken részt vevő Széchenyi Istvánról, továbbá a városban többször is megforduló Petőfi Sándorról. Szintén mesekönyvet szenteltünk a közkeletű nevén csak bécsi villamosként emlegetett hajdani pozsonyi villanyvasútnak, amely a 20. század első felében közlekedett Pozsony és a közeli császárváros között. 

A Pozsonyi zsidó meséket Viera Kamenická, az említett Zsidó Kultúra Múzeumának munkatársa írta. Az eredetileg szlovákul megjelent történeteket Csanda Gábor fordította magyarra.

Kamenická saját – főként gyermekkori – emlékein keresztül, a váraljai zsidónegyed miliőjébe helyezve mondja el meséit többi közt a sabatról, a pészáhról, a purimról és a hanukáról. Megidézi a „pozsonyi óriás”, Unreich Dávid többszörös világbajnok birkózó alakját, aki mérkőzésre hívta ki a náci diktátort. A történetekben feltűnő helyszínek egy része már nincs meg, hiszen a korábban is több csapást megélt Váralja nagy részét a múlt század hatvanas éveiben az új Duna-híd (a Szlovák nemzeti felkelés hídja) építése ürügyén lerombolták. Ennek a negyednek a Zsidó utca volt a legfontosabb része. „Amiként eltűnt a Zsidó utca, szétszóródtak utolsó lakói, velük együtt eltűnt a hagyományos zsidó kultúra nagy szelete is – írja Kamenická. – A zsidó mesék több ezer év tapasztalatát rögzítik, alapeszméjük a hit, az együvé tartozás, az igazságosság, a kitartás és a műveltség eszménye. Szerény könyvecskénk ezekből a mesékből kínál ízelítőt.”

A szerző által illusztrált, gyerekeknek és felnőtteknek egyformán kedves mesekönyvet kis szó- és fogalomtár, valamint a „pozsonyi gettó” letűnt világát megidéző néhány fénykép zárja. E-shopunk: https://pozsonyikifli.sk/eshop/

Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, a komáromi Selye Egyetem doktorandusza

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Radnóti nyomában – ma este a Duna World műsorán
Oktatás
Itt az új félév, indul az OR-ZSE Szabadegyetem

Kommentek