Hogy művelje és őrizze: a Környezetvédelmi világnapra

2020. Június 05. / 16:31


Hogy művelje és őrizze: a Környezetvédelmi világnapra

Az ember azért kapta a földet, hogy művelje és őrizze. Hogy átadja azoknak, akik utána következnek. Hogy fenntartsa Isten teremtményeinek sokféleségét. Hogy vigyázzon a Teremtés ajándékára.

Egy midrás szerint a Jóisten úgy adta át a bolygót, a teremtést az ember számára, hogy figyelmeztette, nincs másik, ha tönkreteszi, tönkre lesz téve végérvényesen.

A Jóisten szabadnak teremtette az embert az ábrahámi vallások tanítása szerint. Azóta a teremtés sorsa a mi kezünkben is van. Módunkban áll, hogy tönkretesszük Isten világtervét. És esélyünk is van rá.

Ránk bízták, emberekre, a judaizmus tanítása szerint az állat és növényvilágot és a saját gyerekeink jövőjét. Nem ronthatjuk el a környezetünket. Nincs másik.

Jó szombatot kívnunk!

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
15 legtöbbet instázott zsinagóga 2. rész

Kommentek