Balatoni nyár – Siófok zsidó szemmel

2022. Július 05. / 12:15


Balatoni nyár – Siófok zsidó szemmel

A magyar tengerre nem csak a felfrissülést nyújtó víz, a csodálatos naplementék vagy a lángos miatt érdemes ellátogatni. A Balaton számos attrakcióval is várja a zsidó kultúra és hagyomány iránt fogékony turistákat.

Képzeletbeli utazásunk első állomásaként Siófokokra látogatunk. A települést “Zsidófoknak” is nevezték az 1920-as években, ugyanis az itt nyaralók 80%-a izraelita volt. Az 1940-es évek elején Siófok lakosságának (kb. 5 000 fő) 10%-a volt izraelita.

A híres zsidó származású operettszerző, Kálmán (Kopstein) Imre Siófokon született, 1882-ben.  Elemi iskolai tanulmányait a helyi izraelita népiskolában végezte el. 9 éves korában azonban a családnak el kellett hagynia a várost. Születésének 105. évfordulóján 1987-ben, szülőházában, emlékmúzeumot nyitottak a tiszteletére.

Siófok első zsinagógáját 1870-ben építették, napjainkban ez már nem látható. A vészkorszak után a helyi hitközség tagjai rendbe tették a németek által raktárként használt épületet, az utolsó zsidó esküvőt 1976-ban tartották a városban.

Somogy megye egyetlen működő zsinagógáját 1986-ban adták át a városban. Jelenleg nyaranta tartanak az épületben péntek esténként és szombat reggel (9 és 12 óra között) imát. 

“Az elmúlt években számos felújításon esett át az épület” – meséli Winkler Miksa, a siófoki zsinagóga vallási vezetője. “Tavaly kicseréltük az ajtókat, az elmúlt években a tetőt újítottuk fel, valamint a homlokzatot és az épület belsejét is renováltuk. Terveink szerint idén az ablakokat cseréljük ki.” – folytatta a lelkes ráse kol. 2022-ben július 8-án lesz először alkalma arra a helyieknek és a környéken nyaralóknak, hogy a siófoki zsinagógában imádkozzanak. “Körülbelül 5-6 házaspár akad, akik az egész nyarat lent töltik a Balaton parton és amikor csak lehetőségük van, ellátogatnak hozzánk. A közösség nagyobb része spontán módon szerveződik, mindenkit nagy szeretettel várunk.” – egészítette ki a közösségi vezető. 

A közeljövőben ellátogatunk majd Füredre, Kővágóörsre, Tapolcára és Keszthelyre is.

(A Zsblog írása alapján)

Címlapfotó: Csodálatos Balaton

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek