Kevésnek tartják Szakály Sándor bocsánatkérését a zsidószervezetek

2014. Január 20. / 21:20


Kevésnek tartják Szakály Sándor bocsánatkérését a zsidószervezetek

Több zsidó szervezet továbbra is a lemondását követeli Szakály Sándornak, aki egy 1941-es tömeges deportálást idegenrendészeti akciónak nevezetett.


Nyilatkozatot adott ki Szakály Sándor történész "szégyenteljes megnyilatkozásával" kapcsolatban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, valamint több más szervezet hétfő este. A közleményt a Bálint Ház, a Bét Orim Közösség, a Dor Chadash Egyesület, a Gólem Színház, a Haver Alapítvány, az Izraeli Kulturális Intézet, a Limmud Magyarország Alapítvány, a Marom Budapest, a Magyar Cionista Szövetség, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség, és a Zachor Alapítvány írta alá.

Alulírott zsidó szervezetek elítéljük Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentő – az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást, a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát "idegenrendészeti" akciónak nevező nyilatkozatát – írták.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy egy állami intézmény képviselője ilyen nyilatkozatot tegyen, elégtelennek tartjuk ezzel kapcsolatos apológiáját. Ezért a Mazsihisz január 19-i nyilatkozatával egyetértve lemondásra szólítjuk fel az állami "Veritas" Történetkutató Intézet vezető posztjáról.

Továbbá kérjük, hogy a Magyar Kormány utasítson vissza minden ilyen megnyilvánulást és gondoskodjon a Kamenyec-Podolszkijban elpusztított zsidók emlékének méltó megőrzéséről – zárták közleményüket. (MTI-OS)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek