Címkék

Zene

Kultúra / 2022. November 18. / 14:13

A Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikusan szólt a Rumbach-ban

Ezen a héten kezdődött a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az a koncertsorozat, amely a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, Fischer Iván karmester kezdeményezésére újjáalakuló OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) programjait nyitja meg. Szerdán volt az első koncert, a második november 19-én, a harmadik pedig november 20-án lesz.

Megemlékezések / 2022. November 14. / 08:38

A születésnapján emlékezzünk meg Fanny Zippora Mendelssohnról!

Habár világhírű öccse, Felix Mendelssohn-Bartholdy árnyékában elhalványult az alakja, az 1805. november 14-én született Fanny Zippora Mendelssohn korának egyik legkülönlegesebb és legtehetségesebb muzsikusa volt. Igen híres és tehetséges család sarjaként látta meg a napvilágot Hamburgban, hiszen apai nagyapja Moses Mendelssohn, a nagy zsidó filozófus volt, anyai ágon pedig attól az Itzig családtól származott, amely számos zenésszel büszkélkedhetett.

Megemlékezések / 2022. Október 21. / 10:22

Ma 110 éve született Solti György (Sir Georg Solti) világhírű karmester

Rosenbaum Teréz és Stern Móricz második gyermekeként 1912. október 21-én született Stern György néven, de ma már Sir Georg Soltiként ismeri a világ. Hiszen az egyszerű zsidó lisztkereskedő, majd biztosítási ügynök Stern Móricz fiát, Solti Györgyöt 1972-ben lovaggá ütötték. Édesanyja fedezte föl nem mindennapi muzikalitását, és beíratta zongoraleckéket venni – holott a Brit Birodalom későbbi lovagját kisfiúként jobban vonzotta a foci, mint a zene..

Kultúra / 2022. Október 19. / 16:17

Film készül a Szenes Hanna életét feldolgozó, Percek tánca című zenés játékból

Percek tánca színpadon és filmen a Sabbathsonggal címmel az Új Élet legújabb száma beszélgetést közöl Masa Tamással, a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével. A cikkben szó esik róla, hogy a Szenes Hanna életét feldolgozó Percek tánca című zenés játék újra színpadra kerül a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában október 20-án, azaz holnap este 7-től. Továbbá szóba kerül a cikkben az is, hogy már javában készül a színpadi mű filmváltozata.

Ünnepek / 2022. Október 04. / 15:36

Micsoda lista! Ezeket a számokat ajánlja Jicák Perlman a nagyünnepekre

Ünnepi összeállításában a Yourclassical.org zenei weboldal nem akárkivel és nem akármilyen tartalommal jelentkezett az engesztelés napja alkalmából. Felkérték Jicák Perlman világhírű izraeli hegedűművészt, hogy állítson össze egy listát az őszi nagyünnepekhez kapcsolódó, kedvenc zeneszámaiból. Íme, alant közöljük a remek listát, hallgassanak bele!

Élet + forma / 2022. Szeptember 12. / 10:04

Hidas Judit-Kárász Eszter: Köszönet az őszinte szavakért

Többek között az évek múlásáról, a hajdani gyereksétáltatások öröméről és játszóterezések rettenetéről vagy a nagymamákká lett mamákhoz fűződő, merőben új kapcsolatok bonyolultságáról beszélgetett Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes, bohócdoktor a közös zenés irodalmi estjükön a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

Kultúra / 2022. Szeptember 06. / 14:34

Malek Andrea elvarázsolt minket a Rumbach-ban

Érzékeny és elbűvőlő hangja volt, ráadásul tegnap olyan felszabadultan és örömtelien énekelt, hogy varázslatos volt Malek Andreát hallgatni a Zsidó Kulturális Fesztiválon a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Skajach! A Lecha dodit például olyan megejtően énekelte, hogy felvettem belőle egy részt a telefonommal, s beállítottam csengőhangnak…

Élet + forma / 2022. Augusztus 12. / 09:30

Boldog születésnapot, Mark Knopfler!

Ha egy miskolci mérnök, bizonyos Knopfler Ervin 30 éves korában nem menekül el a nácik elől 1939-ben, akkor a fia talán itthon lett volna országos hírű gitáros. De mivel Knopfler mérnök úr Mark nevű fia már Glasgow-ban született meg éppen 73 éve, 1949. augusztus 12-én, ennek következtében nem a magyar, hanem az angolszász popzenei világban nőtte ki magát világsztárrá a Dire Straits frontembereként. Boldog születésnapot, Mark Knopfler!