Címkék

Zene

Kultúra / 2024. Február 15. / 23:30

Vasárnap Udvaros Dorottyának tapsolhatunk a Rumbach-ban

Három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. Az Átutazó című lemez folytatásaként készült a Majdnem Valaki, amelynek anyagát február 18-án, vasárnap este 7-től hallhatják a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 17. / 10:39

Barcza Gergely Izraelből: „Ha nincs hadsereg, meghalunk – ennyire egyszerű"

Az 1999 óta létező Besh o droM zenekar Izraelben élő alapítója, Barcza Gergely zenész adott interjút a Válasz Online-nak, amelyben többek között arról beszél, hogy az izraeli társadalom nem a politikai vezetéshez, hanem magához a Zsidó Államhoz lojális. Mint fogalmaz: „Magyar vagyok, Magyarország mindig a szülőhazám lesz, de lojális vagyok Izraelhez. Többször is megmentette az életemet az az ország".

Izrael / 2024. Január 10. / 16:30

Gyász: Izraelben 73 éves korában meghalt Pintér Gábor volt zeneiklub-vezető

„Kérdés: Mivel foglalkozol Izraelben? Válasz: 69 éves vagyok. Napfényben akarom eltölteni a hátralevő pár évemet." Ez a dialógusrészlet abból a 2020-as interjúból való, amelyet a Primate.hu portál készített Pintér Gáborral, aki legendás budapesti zenei klubokat vezetett. Sajnos nem sokáig élvezhette a napfényt: Pintér Gábor a napokban meghalt.

Kultúra / 2024. Január 09. / 12:29

Nem öregszik, mégis 70 éves lett Dés László?

A címet azért tettük kérdőjelbe, mert alig hihető a benne szereplő számadat: 70 éves volna Dés László? Ez nem lehet. Aki ennyire radikálisan örök megújító, új és új kifejezési formákat kereső, s mégis ennyire ,,hagyományosan" a szívünkhöz tud nőni szerzeményeivel, az kívül áll a saját életidején. Az benne áll a művészetben, amely viszont: nem öregszik. Tehát Dés László sem. De azért éltesse az Isten a mai születésnapján!

Kultúra / 2024. Január 08. / 09:50

Klein Judit fellépése a bécsi Theater Akzent színpadán

Korény Béla zongoraművész és zeneszerző állította össze annak a produkciónak a programját, amely – Hugo Wiener szatirikus kötete nyomán – „A krokodilok nem repülnek” címet kapta. A bécsi Theater Akzentben január 18-án, csütörtökön este fél 8-kor kezdődő műsorban nemzetközi hírességek társaságában fellép a varázslatos hangú és kisugárzású énekesnő, a mindannyiunk által ismert és szeretett Klein Judit is.

Kultúra / 2023. December 29. / 09:39

A Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertje az Urániában

„Több mint klezmer 2024..." címmel ad újévi koncertet a magyar klezmervilág kiemelkedő zenekara, a Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Sztárvendég: Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, közreműködik Beke Farkas Nándor és a Kinneret Kamarakórus. A koncert január 4-én este 7 órakor kezdődik.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Ünnepek / 2023. November 23. / 21:22

Turi Tímea költő a hanukáról: „A csodavárás állandó lélektani igény”

Palya Bea és barátai hanukai koncertjének egyik különlegessége az lesz, hogy a dalok között Turi Tímea költő (címlapképünkön), a rangos Magvető Kiadó főszerkesztője mond átvezető szövegeket, pontosabban – mint ő fogalmaz – „hidakat”. E „szöveghidak” kapcsán kérdeztük a költőt arról, hogy mivel készül a december 10-i előadásra.

Megemlékezések / 2023. Október 26. / 10:59

Ma 80 éve halt meg Reinitz Béla zeneszerző, előadóművész

Több mint száz évvel ezelőtt Ady Endre megzenésített verseivel és előadásával lett országszerte ismert Reinitz Béla, aki Budapesten született zsidó családban 1878-ban, és itt is halt meg éppen nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. október 26-án. Élete utolsó éveit a pesti zsidó kórházban töltötte, sírja a Kozma utcai temetőben található. Büszke volt rá, hogy Ady nagyra becsülte őt, hiszen a költő szerint híven és autentikusan ültette át versei a zene nyelvére.

Kultúra / 2023. Szeptember 07. / 15:36

Zúgott a vastaps a Binah Orchestra világpremierjén a Dohányban

Aki ott volt, az tanúsíthatja: a jelenleg is zajló 25. Zsidó Kulturális Fesztivál keretében kivételes és rendkívüli zenei élményben volt részünk a Binah Orchestra előadásában. A Dohány utcai zsinagóga közönsége egészen eredeti, újszerű ás soha nem hallott hangszerelésben hallhatott nemcsak zsidó dalokat, hanem rock világslágereket is. Gratulálunk Leonyid Gutkin producernek!

Tudomány / 2023. Szeptember 06. / 15:22

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár együttműködése a Bartók Konzervatóriummal

Hosszú távú együttműködést indít edukációs projektek közös megvalósítására a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolájaként működő Bartók Konzervatóriummal. A két intézmény a zene és a képzőművészet együttes bemutatásában rejlő lehetőségek feltérképezését tartják elsődleges feladatuknak.

Hírek, lapszemle / 2023. Szeptember 03. / 11:09

Kiállítással és koncerttel emlékeznek ma Seress Rezsőre Komáromban

A zsidó kultúra európai napja alkalmából a szlovákiai Komáromban is gazdag program várja a közönséget. Az érdeklődők a Komáromi Zsidó Hitközség és Komárom város által szervezett rendezvényen megtekinthetik az egykor Komáromban is élt Seress Rezső életútját bemutató kültéri kiállítást, majd a művészre előadással és koncerttel is emlékeznek a Tiszti Pavilonban.