Címkék

Művészet

Kultúra / 2024. Január 29. / 17:17

Ezt ki ne hagyják: Shimmel Zohar rendkívüli fotói a Mai Manóban

Egy misztikus XIX. századi amerikai zsidó fotográfus, Shimmel Zohar munkáiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A múlt megjövendölése című tárlat rendkívül különleges látnivalókat kínál, hiszen a saját korát jóval megelőző Shimmel Zohar beállított képei egyszerre megdöbbentők és szellemesek – arról nem is beszélve, hogy technikai értelemben tökéletes alkotások. Egy kivételes elme kivételes produktumainak lehetnek szemtanúi!

Kultúra / 2024. Január 04. / 14:32

Korda György fogadalma a 85. születésnapja alkalmából

Korda György énekes, az ország „Korda Gyurija" és „Gyuri bácsija" ma ünnepli 85. születésnapját, ennek alkalmából TV2 Mokka című műsorának stábja az otthonában látogatta meg a művészt és feleségét, Balázs Klári énekesnőt. A kamera előtt az énekes közölte: „Soha nem szoktam fogadalmat tenni, most tettem magamban egyet".

Kultúra / 2023. December 06. / 19:03

A Palm Springs fesztiválon debütál a Lefkovicsék gyászolnak című fim

Nagy presztízsű amerikai filmfesztiválra kapott meghívást Breier Ádám első mozifilmje: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál 2024 januárjában.

Zsidó világ / 2023. December 03. / 19:55

Ezeket a filmeket díjazták az idei ZsiFi-n

A ma este véget érő 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál négy díját osztották ki tegnap este a Három Holló kávéházban. A szervező JCC Budapest – Bálint Ház által a zsidó közösségből felkért zsűritagok ezúttal négy kategóriában osztottak ki díjat, s hogy melyik lett a közönségdíjas alkotás, az majd a fesztivál lezárása után derül ki.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Megemlékezések / 2023. November 26. / 10:44

Ma 75 éve halt meg Kozma Lajos építész, a budai Átrium tervezője

A zsidó családban 1884-ben a Somogy megyei Kiskorpádon született Kozma (Fuchs) Lajos szerteágazó tehetségét jelzi, hogy nemcsak építészként, de iparművészként és grafikusként is jelentős életművet alkotott. Még életében fogalommá vált: a bútortervei nyomán ugyanis róla nevezték el a „Kozma-barokk" stílust. A Margit körúti Átrium színházépület tervezője éppen 75 éve, 1948. november 26-án halt meg Budapesten.

Kultúra / 2023. November 24. / 11:56

„Nem vágom – Katz kérdez": Gács Judit és Gálvölgyi János a Csányi 5-ben

Egy hithű katolikus fiú és egy kikeresztelt zsidó lány példátlan házasságának történetét ismerhetjük meg Katz Dávid újságíró sorozatának következő alkalmával. A vendégek: Gálvölgyi János és felesége, Gács Judit. A rendezvény az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban lesz november 25-én, azaz holnap este 6-tól.

Ünnepek / 2023. November 23. / 21:22

Turi Tímea költő a hanukáról: „A csodavárás állandó lélektani igény”

Palya Bea és barátai hanukai koncertjének egyik különlegessége az lesz, hogy a dalok között Turi Tímea költő (címlapképünkön), a rangos Magvető Kiadó főszerkesztője mond átvezető szövegeket, pontosabban – mint ő fogalmaz – „hidakat”. E „szöveghidak” kapcsán kérdeztük a költőt arról, hogy mivel készül a december 10-i előadásra.

Kultúra / 2023. November 08. / 14:43

„A Kolozsvári Zsidó Napok számunkra évről évre a fényt jelenti”

– Határtalan kultúra és határtalan szolidaritás, autentikus zsidó kultúra és klasszikus zene, irodalom és színház, nem utolsó sorban szolidaritás Izraellel és emlékezés az idén elhunyt Schwartz Róbert kolozsvári hitközségi elnökre – ez jellemezte a kincses városban immár 8. alkalommal megrendezett Kolozsvári Zsidó Napokat. A szervező Deák Andrea, a zsidó kulturális fesztiválok és a különböző városokban megrendezett zsidó napok főszervezője volt.

Kultúra / 2023. November 07. / 10:19

Bíró Eszter: Fiatalok megszólítása, összművészeti produkciók, szakmai partnerség

Bíró Eszter énekesnő-színésznő lett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) művészeti vezetője, aki a munkájában három fő irányt szeretne megvalósítani: a fiatalok megszólítását, a közösség passzív részének bevonzását minőségi kulturális programokon keresztül, valamint kulturális, művészeti szervezetekkel való együttműködéseket itthon és külföldön.

Megemlékezések / 2023. Október 26. / 10:59

Ma 80 éve halt meg Reinitz Béla zeneszerző, előadóművész

Több mint száz évvel ezelőtt Ady Endre megzenésített verseivel és előadásával lett országszerte ismert Reinitz Béla, aki Budapesten született zsidó családban 1878-ban, és itt is halt meg éppen nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. október 26-án. Élete utolsó éveit a pesti zsidó kórházban töltötte, sírja a Kozma utcai temetőben található. Büszke volt rá, hogy Ady nagyra becsülte őt, hiszen a költő szerint híven és autentikusan ültette át versei a zene nyelvére.

Tudomány / 2023. Október 04. / 16:13

„A zsidóság válság idején mindig kultúrát teremt"

A hatalom a különböző korokban hogyan használta fel a művészetet, s ennek miként tudtak ellenállni (vagy behódolni) a kultúra emberei? Hová fajulhat a politika és a kultúra harca? Erről tanácskoztak neves előadók az Entartete Kunst, avagy az elfajzott művészet címmel rendezett nagyszabású konferencián, amelyet az OR-ZSE és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara szervezett a Rumbach-ban. Három részes cikksorozatunk 2. része.