Címkék

Művészet

Zsidó világ / 2024. Május 08. / 14:35

Taps a kántorkoncert után – és előtt

A nagy elődök nyomába méltó utódok lépnek. Egy mondatban így lehetne összefoglalni, hogy a fiatalabb kántorgeneráció tagjai milyen magas színvonalon és mély átéléssel éneklik a zsidó liturgia dalait. Szerencsére nemcsak a zsinagógákban hallgatjuk őket, hanem koncerttermekben is.

Kultúra / 2024. Április 16. / 19:19

Hangjáték Radnóti Miklós életének utolsó hónapjairól CD-lemezen

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet „Lélek vagyok, élni szeretnék” címmel CD-lemezen adta közre azt a zenés hangjátékot, amely Radnóti Miklós (1909-1944) utolsó hónapjairól szól Kőszegi Ábel: Töredék című munkája, a Bori notesz versei és más költemények alapján. Akkor lennénk a legboldogabbak, ha minden egyes iskola rendelne belőle egy-egy darabot.

Mazsihisz hírek / 2024. Április 04. / 19:49

Szívszorítóan szépen kezdődött az emlékezet éve

– A Soának talán az a legnagyobb borzalma, az emberi gonoszságnak talán az az egyik legmélyebb bugyra, hogy a halottaktól a gyilkosaik még a méltóságukat is elvették, hogy halálukban sem nevezhessék magukat embereknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi az emlékezet évének nyitórendezvényén. A fellépő művészeknek köszönhetően az esten kivételes művészi élményben lehetett részünk a Dohány utcai zsinagógában.

Megemlékezések / 2024. Április 03. / 09:19

Ma volna 100 éves Marlon Brando, akit zsidók vezettek be a könyvek világába

A XX. század egyik legnagyobb hatású amerikai filmszínésze, Marlon Brando 1924. április 3-án született. Nem volt zsidó, most mégis megemlékezünk róla, hiszen alig 20 éves korában, amikor saját bevallása szerint semmit sem tudott a világról, zsidó barátai hatására lett könyvolvasó és kultúrafogyasztó ember, sőt, még jiddisül is tanult tőlük.

Izrael / 2024. Február 27. / 14:00

Szépséges műalkotások az izraeli törvényhozás épületében

A jeruzsálemi Knesszetben meglehetősen sok műalkotás látható, amelyek közül a legismertebbek természetesen Marc Chagall művei. De a világhírű festő monumentális festményein kívül is számos gyönyörű alkotás látható az épületben és azon kívül is. Az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorravalót.

Kultúra / 2024. Január 29. / 17:17

Ezt ki ne hagyják: Shimmel Zohar rendkívüli fotói a Mai Manóban

Egy misztikus XIX. századi amerikai zsidó fotográfus, Shimmel Zohar munkáiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A múlt megjövendölése című tárlat rendkívül különleges látnivalókat kínál, hiszen a saját korát jóval megelőző Shimmel Zohar beállított képei egyszerre megdöbbentők és szellemesek – arról nem is beszélve, hogy technikai értelemben tökéletes alkotások. Egy kivételes elme kivételes produktumainak lehetnek szemtanúi!

Kultúra / 2024. Január 04. / 14:32

Korda György fogadalma a 85. születésnapja alkalmából

Korda György énekes, az ország „Korda Gyurija" és „Gyuri bácsija" ma ünnepli 85. születésnapját, ennek alkalmából TV2 Mokka című műsorának stábja az otthonában látogatta meg a művészt és feleségét, Balázs Klári énekesnőt. A kamera előtt az énekes közölte: „Soha nem szoktam fogadalmat tenni, most tettem magamban egyet".

Kultúra / 2023. December 06. / 19:03

A Palm Springs fesztiválon debütál a Lefkovicsék gyászolnak című fim

Nagy presztízsű amerikai filmfesztiválra kapott meghívást Breier Ádám első mozifilmje: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál 2024 januárjában.

Zsidó világ / 2023. December 03. / 19:55

Ezeket a filmeket díjazták az idei ZsiFi-n

A ma este véget érő 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál négy díját osztották ki tegnap este a Három Holló kávéházban. A szervező JCC Budapest – Bálint Ház által a zsidó közösségből felkért zsűritagok ezúttal négy kategóriában osztottak ki díjat, s hogy melyik lett a közönségdíjas alkotás, az majd a fesztivál lezárása után derül ki.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Megemlékezések / 2023. November 26. / 10:44

Ma 75 éve halt meg Kozma Lajos építész, a budai Átrium tervezője

A zsidó családban 1884-ben a Somogy megyei Kiskorpádon született Kozma (Fuchs) Lajos szerteágazó tehetségét jelzi, hogy nemcsak építészként, de iparművészként és grafikusként is jelentős életművet alkotott. Még életében fogalommá vált: a bútortervei nyomán ugyanis róla nevezték el a „Kozma-barokk" stílust. A Margit körúti Átrium színházépület tervezője éppen 75 éve, 1948. november 26-án halt meg Budapesten.

Kultúra / 2023. November 24. / 11:56

„Nem vágom – Katz kérdez": Gács Judit és Gálvölgyi János a Csányi 5-ben

Egy hithű katolikus fiú és egy kikeresztelt zsidó lány példátlan házasságának történetét ismerhetjük meg Katz Dávid újságíró sorozatának következő alkalmával. A vendégek: Gálvölgyi János és felesége, Gács Judit. A rendezvény az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban lesz november 25-én, azaz holnap este 6-tól.