Címkék

Jeruzsálem

Zsidó világ / 2024. Július 19. / 07:00

Jonathan Sacks rabbi Jeruzsálemről és a Szentföldről

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban most olyan idézetet osztunk meg, amely Jeruzsálemmel és a Szentfölddel kapcsolatos. Ennek aktualitása, hogy jövő héten van támuz hónap 17-e, annak évfordulója, amikor a hódító Róma serege áttörte Jeruzsálem falait és megkezdte a Szentély ostromát. A tragédiákra emlékezvén támuz 17. napján napkeltétől böjtölünk a csillagok feljöveteléig, és áv hó 9-ig három gyászhetet tartunk.

Zsidó világ / 2024. Június 06. / 11:13

Darvas főrabbi: „A Templomhegy a kezünkben van!"

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat keretében Darvas István főrabbi, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija „A Templomhegy a kezünkben van!" – Legfiatalabb ünnepünk a Jeruzsálem napja keletkezéséről adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Tudomány / 2024. Június 04. / 16:22

Jeruzsálem: publikációs felhívást írt ki a Targum folyóirat

A Targum folyóirat 2025 téli számába olyan új, legfeljebb 30-60 ezer karakter terjedelmű tanulmányokat várnak, amelyek a Jeruzsálemhez fűződő vallási és világi értelmezéseket, szimbólumrendszereket vizsgálják és kiemelten fontosnak tartják a vallástörténeti és vallásfilozófiai elemzéseket is.

Tudomány / 2024. Május 27. / 22:27

Nagy Sándor korabeli aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság. A gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt egy jeruzsálemi ásatáson találták.

Megemlékezések / 2024. Május 06. / 10:07

Jom háSoá: Ma van a holokauszt izraeli emléknapja

A Hamász elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a Jom háSoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén. Az emlékezés fáklyáit meggyújtó holokauszt-túlélők között volt egy egykori egri és egy szilágysomlyói túlélő is.

Kultúra / 2024. Május 04. / 23:15

Új videóklip a Sabbatshongtól: Van egy hely a földön...

Csodálatos videót tett közzé tegnap a Sabbatshong Klezmer Band a YouTube videómegosztó platformon: az eredetileg A Láthatatlan Kéz című musical egyik betétdalaként íródott szerzeményhez a zenekar idén márciusban a legméltóbb helyen, Jeruzsálemben forgatott klippet. A Van egy hely a földön... című dal zenéjét Szentkirályi György, szövegét Tóth Géza, PBS és Masa Tamás írta.

Izrael / 2024. Március 06. / 18:13

Elegáns és művelt úriember egy állam élén: Jichák Hercog, Izrael elnöke

Jichák Hercogról a habitusa, megjelenése és beszédmódja alapján első látásra azt gondolná az ember, hogy különösen művelt művészember, de miután kifejti a gondolatait, akkor már az a benyomásunk támad: igazi államférfivel van dolgunk. Most, amikor a Zsidó Államnak ilyen súlyos megpróbáltatásokat kell kiállnia, ennek óriási szerepe van. Az elnök a rezidenciáján fogadta a Mazsihisz delegációját.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 04. / 11:25

Megnéztük az izraeli államfői rezidenciát belülről

Amikor Jichák Hercog, a Zsidó Állam elnöke fogadta múlt héten a Mazsihisz delegációját Jeruzsálemben, volt alkalmunk kissé körbenézni és fotózni az államfői rezidencián. Hivalkodástól mentes, visszafogott eleganciáról árulkodó, finom ízléssel és gyönyörű műtárgyakkal berendezett miliőt láttunk. Mutatunk is néhány képet!

Izrael / 2024. Február 28. / 14:11

Polgármester választások Izraelben: Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi városvezető győzött

Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi polgármester győzött, Haifán a második fordulóban dől el a távozni kényszerülő városvezető utódlása a helyhatósági választások szerdán ismertté vált eredményei szerint Izraelben.

Mazsihisz hírek / 2024. Február 27. / 14:59

Találkozó Pinchas Goldschmidt főrabbival, a Nagy Károly-díj idei kitüntetettjével

A legjelentősebb európai kitüntetésnek tekintett, Aachenben alapított nemzetközi Nagy Károly-díjat korábban olyan személyiségek vehették át, mint Konrad Adenauer vagy Winston Churchill, a magyarok közül pedig Horn Gyula és Konrád György. Az idei díjat Pinchas Goldschmidt főrabbi és az európai zsidó közösségek kapják. A főrabbival ma találkozott a Mazsihisz elnöke Jeruzsálemben.

Izrael / 2024. Február 27. / 14:00

Szépséges műalkotások az izraeli törvényhozás épületében

A jeruzsálemi Knesszetben meglehetősen sok műalkotás látható, amelyek közül a legismertebbek természetesen Marc Chagall művei. De a világhírű festő monumentális festményein kívül is számos gyönyörű alkotás látható az épületben és azon kívül is. Az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorravalót.

Izrael / 2024. Február 27. / 13:35

A töltött káposzta, a lecsó és a humusz esete Jeruzsálemben

Jeruzsálemben természetesen nem nehéz magyarokba botlani, ehhez elegendő beülni egy taxiba. Héberül és angolul magyarázzuk, hogy hová mennénk, de miután indulás után a hátsó ülésen hátradőlve megszólalunk magyarul, a sofőr máris felvillanyozódik, s így kiált föl: „mágyárok, mágyárok, hogyvágy, hogyvágy, jolmondom?".