Címkék

Auschwitz-Birkenau

Közélet / 2024. Május 06. / 20:15

Izrael-ellenes tüntetők zavarták meg az Élet menetét Auschwitzban

Palesztin zászlókat lengettek, és népirtással vádolták az izraeli kormányt, amely a Hamász felszámolására indított hadműveletet Gázában a terrorszervezet tavaly október 7-i izraeli pogromja után.

Megemlékezések / 2024. Május 06. / 14:24

Vargha Tamás: a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg

A holokauszt az egész magyar társadalom, az egész világ legnagyobb tragédiája volt, soha többé nem engedhetjük meg, hogy az akkor történtek valaha is megismétlődjenek – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az auschwitzi egykori náci német haláltáborban.

Megemlékezések / 2024. Május 06. / 11:35

Grósz Andor: Eljöttem siratni negyvenöt rokonomat

Eljöttem siratni negyvenöt rokonomat, akiket ide deportáltak és itt gyilkoltak meg az elvetemült náci pribékek. Eljöttem siratni azt a több, mint ötezer ártatlan győri áldozatot, akiket szülővárosom gettójában zsúfoltak marhavagonokba, hogy néhány napi keserves utazást követően itt leljék halálukat. Eljöttem siratni azt a több, mint négyszázezer magyar zsidót, akik a „végső megoldásként” nevezett példátlan népírtásban itt lelték halálukat.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 18. / 12:24

A délszláv államok végre megegyeztek a bezárt auschwitzi kiállításuk felújításáról

Az UNESCO bejelentette, hogy hat volt jugoszláv ország – Bosznia, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegro, Szerbia és Szlovénia – tizennégy évig tartó vitája véget ért és az államok felújítják az auschwitzi 17-es blokkot. Itt volt látható a jugoszláviai nemzeti holokauszt-kiállítás az 1960-as évektől Jugoszlávia összeomlásáig, de az utódállamok közötti politikai nézeteltérések miatt már hosszú évek óta nem tekinthető meg.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 14. / 14:52

Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps

A pár nappal ezelőtti Oscar-díjátadón Jonathan Glazer brit rendező Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. Ám a rendező mással irányította magára a reflektorfényt: beszédében a „dehumanizációt" okolta a „Gáza elleni folyamatos támadás" miatt. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László szerint megdöbbentő, hogy tapsot kapott.

Kultúra / 2024. Február 19. / 16:56

Christoph Heubner könyvbemutatója a FUGA-központban

Kutyákat látok, akik feszítik a pórázt – Auschwitz felé, Auschwitz után – három történet. Ezt a címet viseli Christoph Heubner magyarul a közelmúltban megjelent könyve, amelynek bemutatója február 21-én, szerdán fél 5-től lesz a FUGA Budapesti Építészeti Központban (V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. szám). A Wesley Kiadó gondozásában megjelent könyvet Fahidi Éva és Iványi Zsuzsanna fordította. A bemutatón jelen lesz a szerző is.

Kultúra / 2024. Január 30. / 13:21

Hideg krematórium: új kiadásban Debreczeni József naplóregénye a Soáról

Az 1944-ben Auschwitzba hurcolt Debreczeni József költő-újságíró (1905-1978) naplóregénye, a Hideg krematórium 2024-ben tizenöt nyelven válik elérhetővé, hogy végre elfoglalhassa méltó helyét a holokausztirodalom nagy művei között. A magyar kiadást a Jelenkor Kiadó jelentette meg. A művet Karl Ove Knausgård norvég regényíró így jellemezte: „Egy szemtanú rendkívül erőteljes és mélységesen humánus beszámolója a táborok borzalmairól".

Kultúra / 2024. Január 28. / 19:27

A ,,kiradírozottak vissszasatírozása" – óriási érdeklődés a Mementó kiállítás megnyitóján

A budapesti Paulay utcai Art Department három helyisége is zsúfolásig megtelt azokkal, akik kíváncsiak voltak a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból és Rajk László Auschwitzban készített frottázsaiból összeállított tárlat mai megnyitójára. A kiállítás kurátora Farkas Zsófia, a tárlatot Toronyi Zsuzsanna, a zsidó múzeum igazgatója nyitotta meg.

Megemlékezések / 2024. Január 24. / 10:51

Reuven Rivlin: a „Soha többé Auschwitz!” ne legyen puszta beszéd

Ne legyen puszta beszéd az Auschwitz 79 évvel ezelőtti felszabadításakor megfogalmazott jelszó, a „Soha többé!” – jelentette ki Reuven Rivlin volt izraeli elnök kedden az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban rendezett megemlékezésen.

Kultúra / 2024. Január 23. / 14:16

MEMENTÓ – az emlékezés gesztusa az Art Departmentben

Rajk László Auschwitzban 2004-2014 között készített frottázsaiból, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból áll össze egy új, izgalmas világ azon a kiállításon, amelynek megnyitója január 28-án, vasárnap délután 4 órakor lesz az Art Department kiállítótérben (Budapest, Paulay Ede utca 19. szám). A tárlat kurátora Farkas Zsófia, a zsidó múzeum munkatársa.

Megemlékezések / 2024. Január 08. / 08:45

1941 január első napjaiban kezdett próbálni az auschwitzi zenekar

Auschwitzban a 24-es blokk előtt 1941 január elején összegyűlt néhány zenészfogoly, hogy otthonról kapott hangszereikkel megtartsák első próbájukat – adta hírül az Auschwitz Múzeum Facebook-oldala.

Közélet / 2024. Január 03. / 16:02

Több mint 1,6 millió látogató kereste fel az auschwitzi múzeumot 2023-ban

Tavaly 1 millió 670 ezer látogató kereste fel az auschwitzi náci német haláltábor helyén létesített lengyelországi emlékmúzeumot, ami a látogatottság lassú növekedését jelzi a koronavírus-járványt követően – közöte szerdán az intézmény.