Két széder öt szervezet együttműködésében az ukrajnai menekülteknek

2022. Április 13. / 09:35


Két széder öt szervezet együttműködésében az ukrajnai menekülteknek

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is jelentős mértékben hozzájárul anyagilag ahhoz a két széder estéhez, amelyet a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek szervez a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: Szövetségünkön kívül a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség.

A háború sújtotta Ukrajnából elmenekült, s jelenleg Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekültek segítésében, támogatásában szorosan együttműködő öt szervezet gondoskodik róla, hogy hittestvéreink méltó módon ülhessék meg az ünnepi széder estét. 

Mint azt az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatójától, Ledniczky Líviától megtudtuk: ezen a héten két széder estét szerveznek az ukrajnai menekülteknek. Az egyik szédert abban a szállodában tartják, ahol az alijázásra várók vannak elszállásolva: itt mintegy százan vesznek részt az ünnepi étkezésen egy izraeli Szochnut önkéntes vezetésével, az asztalra kerülő fogásokról a Laky Konyha gondoskodik. A másik széder helyszíne egy zsinagóga, ahová mintegy 60-80 ukrajnai menekültet várnak, az est levezetésében közreműködnek szarvasi madrichok is. 

Ledniczky Lívia hozzátette: a két széder lebonyolítása magyar, izraeli és amerikai szervezők együttes munkájával valósul meg, a Szochnut részéről Kőszegi Juci és Szabina Matatov munkáját dicséri, hogy az ukrajnai menekülteknek a nehéz életkörülményeik ellenére is minden bizonnyal szép és emlékezetes széder estében lehet részük. 

Kóser pészachot kívánunk minden nálunk ünneplő ukrajnai hittestvérünknek!

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a Bálint Zsidó Közösségi Ház és az Izraeli Nagykövetség.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Holnap böjtölünk, majd kezdődik a három gyászhét
Megemlékezések
Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész