Kurucz Ákos: A sok rossznak magasabb rendű célja van

2020. Április 07. / 19:36


Kurucz Ákos: A sok rossznak magasabb rendű célja van

A 18. század egyik kiemelkedő tóratudósa, a dubnói mágid néven elhíresült Jákob ben Wolf Kranz (1741-1804) egy nagyon egyszerű kérdést tett fel peszáchhal kapcsolatban: miért köszönjük meg Istennek, hogy az Egyiptomi rabszolgaságból kivezetett minket?

A dubnói mágid szeretett analógiák, hasonlatok útján tanítani, ezért a következőt mondta erre a kérdésre: hálálkodunk az orvosnak, aki a törött kezünket begipszeli és meggyógyítja? Persze. És akkor is, ha előtte az orvos törte el a kezünket?

A hasonlattal a dubnói mágid azt kérdezi: miért kellett hálát adni a szabadulásáért? Hiszen az Örökkévaló vitt minket Egyiptomba, nem egy hódító hadsereg hurcolt el minket rabszolgának.

A Teremtő már Ábrahámnak megígérte a Lech lechá hetiszakaszban (Berésit 15:13), hogy “tudd meg, a leszármazottaid idegenek lesznek egy országban, ami nem az övék, rabszolgasorba taszítom és leigázom őket 400 évig.” Látjuk, hogy kezdetektől fogva az egyiptomi rabszolgaság volt a Mindenható terve.

A dubnói mágid szerint peszáchkor a rabszolgaságot is köszönjük Istennek, nemcsak a szabadságot (ezért is esszük a márort, a keserűfüvet). A rabszolgaság szükséges volt, mert az abból való megszabadulást övező csodák az egekig növelték az istenhitet. Amikor évszázadokon át rabszolgaságban voltak, csak a szenvedést, a fájdalmat, a gyötrelmeket érzékelték, de azt nem látták, hogy ennek a sok rossznak magasabb rendű célja van. Ez a cél pedig a néppé válás, majd utána a tóraadás. A két komponens együtt tett minket néppé: a szabadság csak az azt megelőző rabszolgasággal együtt eredményezte azt, hogy néppé vált a zsidóság. A néppé válás két lépésből állt: első volt a rabszolgaság, a második a szabadság.

Boldog ünnepet, kóser peszáchot!
Kurucz Ákos rabbijelölt 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Sárga gyertyák fényénél emlékezünk mártírjainkra
Élet + forma
A Bálint Ház nyári tábort indít
2021. Április 19. / 13:34

A Bálint Ház nyári tábort indít

Kommentek