Zsinagógák ma –  Oszkó Ágnes művészettörténész előadása Nagykanizsán

2024. Május 29. / 15:13


Zsinagógák ma – Oszkó Ágnes művészettörténész előadása Nagykanizsán

A Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsa Zsinagóga Alapítvány sok szeretettel vár minden érdeklődőt dr. Oszkó Ágnes Ivett (művészettörténész): Zsinagógák ma – A zsinagógaépületek helyzetéről napjainkban című könyvbemutatóval egybekötött és vetített képekkel színesített helytörténeti előadására 2024. június 5-én, szerdán délután 16.30 órakor.

A bemutatón közreműködik:

 • Baráth Adrien, a Farkas Ferenc Zene-és Aranymetszés Alapfokú művészeti iskola igazgatója harmonikán
 • Fekete Melinda Zsófia művészettanár szaxofonon.

Az előadás keretében kerül bemutatásra a dr. Negyela László és dr. Oszkó Ágnes Ivett által írt: „Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében” című album. 

építs-nekem-hajlékot-boritó.jpg

A kötet a kiadói kedvezménnyel a helyszínen megvásárolható.
A program pontos helyszíne: 8800 Nagykanizsa, Fő út. 6.)

Dr. Negyela László teológus, kulturális örökségvédelmi szakember és dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész úti albuma a Kárpát-medence zsinagógáinak felfedezésére hívja az olvasót. A kötetben szereplő mintegy félszáz épület földrajzi elhelyezkedés szerint, túrákba rendezve kerül bemutatásra kilenc fejezetben. 

A könyv így – a zsinagógaépítészeten túl – a történelmi Magyarország természeti kincseire is ráirányítja a figyelmet, miközben a kísérőszövegek művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból mutatják be a magyar zsidó közösségek sokszínű világát. 

A gazdagon illusztrált, impozáns kiállítású album képeit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ fotósai készítették.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?
2024. Április 19. / 15:52

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

Kultúra
Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben