Sávuot – a Bálint Ház éjszakája a Turbina Kulturális Központban

2024. Május 30. / 15:20


Sávuot – a Bálint Ház éjszakája a Turbina Kulturális Központban

A Bálint Ház idén új helyszínen – a Turbina Kulturális Központban (Budapest VIII. kerület, Vajdahunyad utca 4.) tartja szokásos sávuoti programját, mely során az érdeklődők végigtanulják, végigvitatkozzák az éjszakát, 2024. június 11-én, kedd estétől másnap hajnalig.

savuot-2024-balintház.png

Az éjszaka során viták, vallástörténeti beszélgetések, filmvetítés, történelmi-és színházi előadások segítenek majd körbejárni a Szinai utazás élményét, megérteni sávuot minden rétegét. Zenei betétek adják meg a bensőséges hangulatot, s finom sajtok, borok kóstolása teszik még emlékezetesebbé a tanulás éjszakáját. A belépés ingyenes – de csak a regisztrációval rendelkező vendégek léphetnek be az eseményre.

RÉSZLETES PROGRAM IDE KATTINTVA

Örökség: Avagy ebből lettünk, mivé leszünk?

Hordozzuk magunkkal. Büszkén, néha bizonytalanul, sokszor hajlott háttal, de visszük a hátunkon. Meghatározza a családi sorsunkat, a döntéseinket, örömünnepeinket és gyászainkat. Utat mutat szokásainkban és kulturális hagyományainkban, megnevettet értetlenségeinkben. Zsidóság és örökség összefonódott, elválaszthatatlan.

Mit hozol magaddal a felmenőidtől? – kérdezzük, pedig tudjuk a választ.

Mert szinte mind hozunk erőt és életben-maradást, hozzuk a megmagyarázhatatlan tudni akarást, hogy honnan jövünk és miért így csinálunk vagy úgy csinálunk dolgokat, hozzuk a félelmeket és a minden helyzetben nevetni tudás képességét.

Egy hosszú-hosszú láncba kapcsolódunk be zsidóként, ami az örökség ígéretével indult az Örökkévalótól Ábrahám apánk felé. S talán ez az egyik legfontosabb örökségünk: a bizonyosság, hogy van egy ígértünk.

Ezért tesszük, amit teszünk, legyen az az örökkévalói feltételeknek közösségenként és családonként változó szoros vagy laza követése: a parancsolatok szigorú tartása vagy a maceszgombóc leves hagyománya, legyen ez Izrael földjének hazaként való értelmezése vagy a világért érzett óriási felelősség, mind onnan indul, hogy Ábrahám elindult, mert ígéretet kapott: az örökség ígéretét.

Sávuot, a Tóraadás ünnepe idén az örökségről szól. Hosszú nemzedékek teltek el a Szinai-hegy és a mesterséges intelligencia megjelenése között, többezer év választja el Ábrahámot és azt a 21. Századi kihívásokkal terhelt országot, amit örökbe kapott.

De itt vagyunk. És a lánc él. S ez mindenképpen ünnepi.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

Beengedés: Az érkezés sorrendje alapján történik, tehát érdemes időben érkezni! Az előadásokra korlátozott férőhellyel rendelkezünk. Csak a regisztrációval rendelkező vendégek léphetnek be az eseményre.

Különleges Ajánlat: Az első 150 regisztráló vendég egy ingyenes kávéra vagy teára számíthat az este folyamán. 

A Bálint Ház fenntartja a jogot a programváltozásra, és biztonsági okokból a belépést megtagadhatja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek