Ma estig „kis Jom Kippur" van bűnbánattal, önvizsgálattal

2024. Január 10. / 10:56


Ma estig „kis Jom Kippur" van bűnbánattal, önvizsgálattal

Mivel a héten beköszönt svát hónapja, az újholdat megelőző napon „Jom Kippur katan", azaz „kis Jom Kippur" van. Mint Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija ma a Facebook-oldalán írta: ma „gondoljunk a családjuktól elszakított foglyokra, a háborútól szenvedőkre. Hozzon nekünk svát hónapja békét, jólétet!".  

– Jom Kippur katan az „az engesztelés kisebb napja”. Így nevezik a Ros hódeseket (újhold) megelőző napot. A rituálék böjtből és könyörgésből állnak, de sokkal kevésbé szigorúan, mint Jom Kippurkor – olvasható a Magyar Zsidó Múzem és Levéltár Facebook-oldalán

Mint a posztban kifejtik: „a Messiás megjelenésével megszűnik a Sekhina (Isten jelenléte vagy Isten dicsősége) száműzetése. Az újholdat ennek a jövőbeli eseménynek bizonyítékaként fogadják, ám az előző napon, Jom Kippur Katan-kor imádságnak, böjtnek és könyörgésnek kell lennie ahhoz, hogy engesztelést találjanak az előző hónapban elkövetett bűnökért, és így siettessék a megváltást. A szokás gyökerei a Tórában vannak (4Móz 28:11), ahol vétekáldozatot áldoznak Ros Hódesre, jelezve, hogy az Örökkévaló azon a napon ítéletet és engesztelést nyújt. Ezért a böjt gondolata nyilvánvalónak tűnik. A böjtölés azonban tilos újholdkor, így a böjtöt a Ros Hódes előtti napon tartják".

Radvánszki Péter rabbi ma Facebook-bejegyzésben ír a Jom Kippur katanról: 
– Ma este Svát újholdja van. Estig azonban „kis jom kippur" van, bűnbánattal, önvizsgálattal. Gondoljunk a családjuktól elszakított foglyokra, a háborútól szenvedőkre. Hozzon nekünk svát hónapja békét, jólétet! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Hogyan védekezhetünk az egyre nagyobb antiszemitizmus ellen?
Hírek, lapszemle
Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban
Izrael
A teljes gázai övezetben folyik a harc
2024. Április 01. / 17:24

A teljes gázai övezetben folyik a harc