Hőstettek a soá alatt – Carl Lutz és a fiatal cionisták mentőakciója kiállítás és előadás

2024. Június 06. / 12:21


Hőstettek a soá alatt – Carl Lutz és a fiatal cionisták mentőakciója kiállítás és előadás

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Herman Klubban a Carl Lutz Emlékalapítvány: "Hőstettek a soá alatt" című beszélgetéssel egybekötött vándorkiállításának bemutatójára 2024. június 11-én, kedden 13.30 órakor. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Síp utca 12. földszint.

A II. világháború legnagyobb és legsikeresebb embermentő akciója Carl Lutz és a fiatal cionisták tevékenységéhez kötődik. Carl Lutz kiemelkedő alakja az elmúlt két évtizedben egyre ismertebbé vált Magyarországon, a cionista ifjúsági szervezetek tevékenysége és annak eredménye viszont szinte teljesen ismeretlen.

Carl LutzCarl Lutz

Ezt a hiányt pótolva az alapítvány a vándorkiállítással és a hozzá kapcsolódó előadással szeretné szélesebb közönségnek is bemutatni Carl Lutz, a budapesti svájci alkonzul inspiráló történetét, aki merész és emberséges tetteivel tízezrek életét mentette meg a holokauszt idején. 

A kiállításon bepillantást nyerhetünk a cionista ellenállás életébe, megismerhetjük az ifjúsági szervezetek bátor erőfeszítéseit, stratégiai ellenállásukat, az „Üvegház” szerepét, valamint az úgynevezett „iratcsatát”, amely döntő szerepet játszott a mentőakcióikban. Mindezeknek együttesen 30-60 ezer ember köszönheti az életét.

Szedő Miklós , a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány elnöke ismerteti előadásában Carl Lutz és a cionista ifjúsági szervezetek embermentő tevékenységét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek