Hatalmas sikert arattak a PészáhFeszt programjai

2024. Április 25. / 14:13


Hatalmas sikert arattak a PészáhFeszt programjai

Az ünnepeinkre hangolódva immár hagyományszerűen várhatjuk a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervezésében megvalósuló sokszínű és izgalmas programokat. Nemrég ért véget a PészáhFeszt, ahol könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi előadás, kiállítás, családi tanszéder, valamint izgalmas szabadulószoba várta a látogatókat.

Bné Áháron: Pészáhi Hágádá

A szabadulás ünnepét nem is vezethette volna fel jobban egy program sem, mint egy pészáhi hágádá könyvbemutatója. Az új fordításban, gazdagon illusztrált mű bemutatásán dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke mondott köszöntőbeszédet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában április 15-én.

– Hol édesebb, hol keserűbb a világ, de a zsidóság minden válságot túlél – mondta, majd emlékeztette a jelen lévőket arra az örök érvényű igazságra, miszerint a hagyományok ápolása az, ami segíti, hogy a zsidó közösség ma is erős, virágzó közeg maradjon, és minden fájdalom ellenére képes legyen az összefogásra és a hagyományok továbbadására.

Erről szól a pészáh ünnepe is, ami az utóbbi nyolcvan évben talán sosem volt ennyire aktuális jelentésében és szimbolikájában, mint idén.

A kivételesen szép és igényes hágádát Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rabbiságának igazgatója szerkesztette és fordította, míg a könyv tervezése és a grafikái Bence Réka művészi munkáját dicsérik.

Trajo.Chai - Élet.Élet

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján Kossuth-díjas és nemzetközi hírű művészek érkeztek a Rumbach zsinagógába, hogy zenével, dallal és szöveggel adják át a nyolcvan évvel ezelőtt történtek tanúságát a jelen kornak.

Az este hangulata és zeneisége méltó módon emlékezett meg a soá és a porajmos tragédiájáról, és adta át a művészet eszközeivel az élet megismételhetetlen értékét a hallgatóságnak. A fájdalmas múltra való emlékezés mellett a mai generációk feladata az is, hogy tegyenek a békés jövőért, építsék azt, elősegítve, hogy a háború és az erőszak ne lehessen válasz többé a világot feldúló társadalmi problémákra.

Az eseményen felhangzó klasszikus zeneművek, valamint az autentikus roma és zsidó dallamok mellett felcsendült Cséki Kálmán csak erre az alkalomra komponált mesterműve, amely egyben a koncert címadó dala is volt. A koncert mélyen megérintett minden jelenlévőt, akik ezzel a PészáhFeszt egyik legfájóbb, mégis művészileg talán legsokrétűbb zenei élményével gazdagodhattak a zsinagóga nehéz múltat megélt falai között április 16-án.

Az eseményen közreműködtek: Közreműködtek: Cséki Kálmán – zongora, Jávorkai Ádám – cselló, Jávorkai Sándor – hegedű, Kardos Dániel – gitár, Klein Judit – ének, Lakatos Mónika – ének, Móser Ádám – harmonika, Rostás Mihály „Mazsi” – gitár.

Világzenei szefárd ünnep – Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági koncertje

Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági exkluzív, kifejezetten a mostani PészáhFesztre összeállított világzenei koncertje az érzelemdús és lelket megérintő szefárd dallamok köré épült április 16-án.

A koncert folyamán Karafiáth Orsolya, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja négy részletben olvasta fel saját, kifejezetten az idei pészáhra írt történetét. A részletek nem tették töredezetté a zenei élményt, sokkal inkább gazdagították azt, új jelentésekkel töltve meg a szabadságról és áldozathozatalról, összetartozásról szóló ünnepi koncertet.

Míg Szalóki Ági, Bognár Szilvia és Paár Julcsi elkápráztató előadásmódja a szefárd zsidó zeneiség dallamain kalauzolt végig minket, addig Karafiáth Orsolya gondoskodott róla, hogy otthon érezzük magunkat a széder asztal körül, ismerős nevek és sorsok öleltek körbe vagy épp szorongatták a mellkasunkat az elhangzó történet során. Az elbeszélés egy újraértelmezett szabadulástörténet volt, amiben megjelent a soá tragédiája, a múlt szenvedése és a gyermekkor megannyi szép pillanata is.

Az énekesnők mellett a hangulatról és a zenei összhangról Csókás Zsolt (gitár), Födő Sándor (ütőhangszerek, billentyűs hangszerek), Kovács Zoltán (bőgő) és Mester Dániel (szaxofon) zenészek gondoskodtak, akik nem csupán professzionális hozzáértéssel zenéltek, hanem láthatóan minden porcikájukban érezték a szefárd kultúra ritmusát és dallamait. A koncert során a nézőknek az az érzése támadhatott, hogy a szefárd-ladino világban a dalszövegek mellett a zene maga az üzenet. A vokál is hangszerré válik, a zenész pedig küldötté, aki elhozza nekünk a csodát.

A szomszédaik voltak – a Washingtoni Holokauszt Múzeum (USHMM) kiállításának megnyitója

Az egyedülálló vándorkiállítás Washingtonból érkezett Budapestre, a látogatók a Rumbach zsinagógában tekinthették meg a tablókat április 19-én. A szövegezett képanyagok nem csupán szembesítenek a holokauszt egyes mozzanataival, hanem számtalan kérdés megválaszolására is késztetik azt, aki megtekinti a kiállítás anyagát.

– Ez a kiállítás az átlagemberek felelősségét mutatja be – mondta dr. Aleisa Fishman, a tárlatot összeállító washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum történésze. Kiemelte továbbá, hogy aki e fotók elé áll, megfogalmazhatja magában a kérdést, mit tett volna ő abban a helyzetben. A történész ezzel arra utalt, hogy a nácik által elfoglalt országokban a lakosság jó része vagy tétlenül, vagy inkább örömmel nézte végig, ahogy zsidó polgártársaikat deportálták.

– A mai napig keressük a választ a megválaszolhatatlan kérdésekre – ezt már Mester Tamás a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke mondta a kiállítást méltató beszédében. Hogyan porladtak szét egy pillanat alatt évtizedes szomszédságok, barátságok, kapcsolatok?  Tétlenül nézték a szomszédok, vagy éppenséggel tevékenyen hozzájárultak, és gyorsan leadták az igényüket az elvett zsidó vagyonokra? Hozzátette, az antiszemitizmusnak három szintje van; zsidók nem élhetnek köztünk zsidóként, zsidók nem élhetnek köztünk, és végül a zsidók nem élhetnek. Így történhetett meg, – zárta a beszédét az elnök.

Kardos Péter főrabbi, holokauszt túlélő – hasonlóan az április 16-án, a Parlamentben elmondott beszédéhez – felidézte édesapjával töltött pillanatait, amikor nyolcévesen tapasztalnia kellett, miként lesz az általuk korábban tisztelt és szeretett főkormányzó országából egy zsidóüldöző, gyilkos rezsim. Megrázó beszédét a gyászolók imájának énekével zárta.

Családi tanszéder a Rumbi Tanház szervezésében

Áprilsi 21-én a pészáhi tanszéderre hamar megtelt a Rumbach zsinagóga kávézója. A résztvevő családok között sokaknak első zsinagógai látogatásuk volt ez a különleges alkalom, ahol belépve a helyszínre máris elvarázsolta őket a varázslatos, ünnepi dekoráció. A színes virágcsokrokat maceszlapok fogták körül, az asztalon álló papírpiramisok, kagylók ötletes módon elevenítették fel e a vörös tenger kettéválasztásának történetét.

Radnóti Zoltán főrabbitól és Deutsch Péter rabbi gondoskodott a tanításról, az ő segítségükkel a gyerekek közelebb kerülhettek a pészáhi történetekhez. A Rumbi tanház új pészáhi színezőjéből felhangzó dalok után végigvették a széder elemeit, amiben a gyönyörűen előkészített széder tál volt segítségükre: keménytojás, csirkenyak, retek, sós víz… A pészáh minden szimbolikus eleme jelen volt a tanszéderen, hogy már a legkisebbek számára is magyarázattal társuljon, és a gyerekek is megértsék, minek mi a szerepe az ünnepi asztalon. A tíz csapást magyarul és héberül csinálták végig, szőlőlével csöpögtetve az asztalnál.

Hagadaként a Rumbi tanház pészáhi munkafüzetét használták, ami a Sirim kórus pészáhi dalaira épülő, sok új információt tartalmazó színes, matricás munkafüzet. Ezt természetesen a gyerekek szintén megkapták ajándékba az esemény után. A program végéhez közeledve igazán fesztelen, táncos hangulat kerekedett, ami után a kávézó egyik kis sarkában kávéval és finom macesz sütivel búcsúztak egymástól a vendégek.

Exodus szabadulószoba a Club Sababa szervezésében

A fiatalok által az egyik legjobban várt esemény a Club Sababa csapatának játéka volt, egy valódi szabadulószoba, ami egyedülálló módon épült az egyiptomi kivonulás ünnepének tematikájára. 18-35 éves korig várták a lelkes fiatalokat, és körülbelül 25-30 fő vett részt az eseményen áprilsi 21-én. 

szabaduloszoba-cikkbe.jpg

Egyszerre szórakozás, izgalom és a tudás próbája várt a bátor jelentkezőkre, akik lemerészkedtek a Rumbach alagsorába. A feladatok között multimédiás felületen kaphattak mankót a résztvevők, és azt az információt kaptuk a szervezőktől, hogy senki sem maradt odabent, mindenki szerencsésen és ügyesen kiszabadult. A fiatalok mellett akadtak családosok is, akik bevállalták a különleges szabadulós játékot.

A Mazsihisz Ifjúsági vezetője, Zima-Lipthay Judit mellett Pálmai Csaba és Széki Lina segédkeztek az egész nap tartó, turnusos beosztásban zajló programon. A szabadulószoba rejtvényeinek és feladatainak kitalálása Linának köszönhető, aki hihetetlen kreativitással tervezte meg az esemény részleteit.

Koffler sorsa – a Müncheni Zsidó Kamarazenekar koncertetje a Rumbach zsinagógában

A PészáhFeszt záró eseményeként az OMIKE esten Fischer Iván vendége a Müncheni Zsidó Kamarazenekar (Jewish Chamber Orchestra Munich) volt, amely a holokauszt áldozatává lett zeneszerző, Józef Koffler műveit adja elő a Koffler’s Schicksal (Koffler sorsa) című projektben.

Premierkoncertnek lehettünk tanúi, hiszen Koffler-mű most először hangzott föl Magyarországon, az pedig még különlegessé tette az alkalmat, hogy minderre a budapesti zsidó jelen és múlt egyik emblematikus helyszínén, a Rumbach utcai zsinagógában kerülhetett sor április 21-én este.

Az előadáson felcsendült Józef Koffler legismertebb alkotása, az Op. 10. vonóstrió Nicolas Hersh új, kamarazenekari feldolgozásában; valamint Johann Sebastian Bach: Goldberg variácók című műve Józef Koffler kamarazenekari átdolgozásában. A Goldberg-variációk projekt a német emlékezési kultúrát építi be az oktatási programba és köti össze a Józef Koffler zeneszerzőre és zenei hagyatékára való emlékezéssel.

A német zenekarhoz a második részben Jelena Kuljić előadóművész és énekesnő csatlakozott, aki jazz énekesként és színésznőként is ismertté vált. Ezen az estén a német zenekart a magyar zsidó családból származó, müncheni születésű Daniel Grossmann, a Jewish Chamber Orchestra Munich alapítója vezényelte.

Közreműködtek: Jelena Kuljić, Jewish Chamber Orchestra Munich, karmester: Daniel Grossmann.

Az élménydús programsorozatot követően hétfő este beköszöntött a Pészáh ünnepe, melynek első két estéjén sok millió otthonban és közösségben hangzott fel a kérdés, hogy miben különbözik ez az éjszaka az összes többi éjszakától. A széder esték semmihez sem fogható hangulatát élvezhette az, aki ellátogatott valamelyik zsinagógai közösségbe vagy családja körében ülte meg az ünnepet.

A „szabadságunk ideje” niszán hónapban immár megérkezett, ennek a gondolatnak kell erőt adnia, összekapcsolnia valamennyiünket, hogy a nehéz órákban is remélhessünk, és tehessünk egy békés, szép jövőért.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Éli, éli – Kántorkoncert Salgótarjánban
Megemlékezések
Felhívás sátoraljaújhelyi megemlékezésre