Javítsd meg önmagad, s csak aztán a világot – Jó Szombatot!

2021. Augusztus 20. / 17:04


Javítsd meg önmagad, s csak aztán a világot – Jó Szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 29 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 35 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Ki técé hetiszakaszt olvassuk Mózes ötödik könyvéből. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!


Légy még hálás is annak, aki bántott? Mit szeretne tőlünk Mózes? 

A jól ismert parancsot, hogy szeresd az idegent, kissé furcsa megfogalmazásban találjuk meg a Ki técé hetiszakaszában. Ne gyűlöld az egyiptomit, mert idegen voltál az ő országában. 

Ez indoklásnak elsőre nem túl meggyőző. Azért ne gyűlöljem, mert bántott? Esetleg köszönjem is meg, honoráljam valami apró figyelmességgel, hogy őseim évszázadokon át lehettek rabszolgák Egyiptomban? Ennyire meg se próbáljuk megvédeni magunkat, kiállni magunkért? Igaza van Nietzschének, ez a zsidó-keresztény civilizáció rabszolgamorálja? 

Éppen ellenkezőleg. 

Az igazán merész és öntudatos húzás az, ha nem engedjük szépen lefutni az ilyen helyzetek szokásos dinamikáját, ha nem engedjük belefutni a kölcsönös bántalmazások ördögi körébe, hogy a végén majd a romok között azon veszekedhessünk, ki kezdte, ki ütött vissza. 

„Ha a zsidó nép tovább gyűlölte volna egykori elnyomóit, Mózes ugyan kihozta volna az izraelitákat Egyiptomból, de Egyiptomot nem hozta volna ki őbelőlük. Továbbra is szolgák maradtak volna, nem fizikailag, hanem lelkileg. A múlt rabszolgái lettek volna, a neheztelés bilincseiben vergődve továbbra is, képtelenül a jövő építésére. Ahhoz, hogy szabad legyél, el kell engedned a gyűlöletet. Nehéz igazság ez, de kikerülhetetlen” – írja a néhai Jonathan Sacks rabbi erről a mondatról. Ha a jogos sérelem irányítja az életed, ha nem tudsz nem haragudni Egyiptomra, az elnyomásra, ha vissza akarod adni, továbbörökíted a bántalmazás kultúráját, a neheztelését, ahogy éppen Nietzsche mondta. 

Sacks rabbi Martin Luther King tiszteletest idézi, mi, magyarok idézhetjük a tórai előíráshoz csatlakozó Beer Miklós nyugalmazott váci püspököt: a sötétben nem kardozni kell, hanem fáklyát gyújtani”. 

Persze attól még, hogy mi nem lépünk be az agresszió ciklusába, az erőszak tovább tombol majd a világban. De – ahogy a Talmud mondja és Sacks rabbi idézi – először javítsd meg önmagad, azután próbáld megváltoztatni a világot (Bává Meciá 107b). 

 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Radnóti Miklós születésnapja
2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Hírek, lapszemle
Veszprém: Emlékpark lett a helyreállított izraelita sírkert
Közösségi szolgálat
JadbeJad 2023 - Újra indul a támogatási program