Mi az Izraelben létrehozott új görögdinnye előnye?

2022. Május 02. / 16:23


Mi az Izraelben létrehozott új görögdinnye előnye?

Minőség- és termésmennyiség csökkenés nélkül, 30 százalékkal kevesebb öntözővizet és műtrágyát igényel – olvasható az Agroinform.hu internetes oldalon.

freshplaza.com hírportál arról számolt be, hogy az izraeli Origene Seeds vállalkozás egy olyan új görögdinnye fajtát hozott létre, amely a jelenleg termesztésben lévő fajtákhoz képest – minőség- és termésmennyiség csökkenés nélkül – 30 százalékkal kevesebb öntözővizet és műtrágyát igényel, ami a görögdinnye magas vízigényét tekintve különösen jelentős.

Ez a görögdinnye termesztés hatékonyságának javulását eredményezheti

A jelenleg már Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban és az USA-ban, üzemi kísérletekben bevezetett új fajta alkalmazása a görögdinnye termesztés hatékonyságának javulását és annak kiterjesztési lehetőségét jelenti, akár a csapadékszegény országokra is.

A növények fejlődését és pillanatnyi vízigényét folyamatosan figyelni kell

Végül is a termesztésnek a fogyasztókhoz való közelebb vitele csökkenti a szállítási igényeket, ami ugyancsak jelentős megtakarítást eredményez. Nem kevésbé jelentős a műtrágya igény csökkenése sem, egyrészt a műtrágya árak rekordmagasságba emelkedése, másrészt a talajvíz elszennyeződésének veszélye miatt.

Mindez azonban csak precíziós gazdálkodás mellett, a növények fejlődésének és pillanatnyi vízigényének folyamatos figyelemmel kísérésével és az öntözővíz precíz adagolásával teljesíthető. Az Origene Seed tovább folytatja a munkát a szárazságtűrő, illetve alacsony vízigényű növényfajták létrehozása területén.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek