Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (127. rész) – Adorján Mária és Pogány Zsuzsa

2022. Augusztus 24. / 21:19


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (127. rész) – Adorján Mária és Pogány Zsuzsa

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

omike-pogány-adorján.png

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Adorján Mária
Egy 1930 májusi nyilvános hangversenyen mutatkoztak be Geiger Mária énektanárnő növendékei a Vigadó kistermében. A Magyar Hírlap május 16-i számában így írt beszámolójában: „Különösen kiemeljük … Adorján Máriát, aki értékes mezzoszopránján tehetségesen énekelt.”

Adorján Mária A Magyarság képes melléklete 1930. augusztus 24.jpg

Az említett növendék Szerencsen született 1902. március 1-én.

Két hónap múlva a Budapesti Hírlap arról számolt be, hogy Adorján Máriát a Városi Színház szerződtette, ugyanakkor „egy hollandiai impresszárió igen előnyös feltételek mellett hollandiai koncertkörútra hívta meg”.

A koncertkörút befejezése után 1930 októberében lépett színpadra, nem is kis szerepben, a Trubadúrban Azucena volt. A 8 Órai Újság novemberbenígy lelkendezett fellépéséről:

„A nagy tehetségű énekesnő meleg orgánuma, nemes kultúrája és kitűnő játéka igaz élettel és tiszta művészettel formált eleven alakot Verdi cigányasszonyából.”

Pályáját a Bethlen-téri Színpadon folytatta és sokszor énekelt a rádióban is. Az 1930-as évek közepén a Király Színházhoz szerződött. Fellépett műsoros esteken, köztük az izraelita hitközség rendezvényein.

Adoján Mária A Magyarság képes melléklete 1930. november 30.jpg

Bár első körben felvették a Színészkamarába, de színházi szerződést már nem kapott. Az OMIKE Művészakcióban 1944 márciusában lépett színpadra, ahol az Aidában a főpapnő szerepét énekelte.

1952-1954-ben a Városi Színház műsoránál volt feltüntetve a neve, amikor a Pillangókisasszonyban Cso-cso-szán anyjaként lépett fel. A Magyar Nemzet 1975 júliusában adott hírt elhunytáról.

Pogány Zsuzsa
Az Újság 1936 februárjában a Zeneművészeti Főiskola növendék-hangversenyéről írt beszámolójában a „fejlett hangkultúrával éneklő” Pogány Zsuzsáról tett említést.

Pogány Zsuzsa Színházi Élet 1938. 27.jpg

Pogány Zsuzsa születési helyéről és idejéről egyelőre nincs adatom.

Két évvel később 1938 márciusában a Magyarság számolt be a Zeneművészeti Főiskola operatanszakának vizsgájáról és benne Pogány Zsuzsa „temperamentumos muzikális” szerepléséről. Ez év szeptemberében részt vett a „Fiatalok Operaszínpada” kezdeményezésben. Ennek keretében lépett fel az év következő hónapjaiban és volt, amikor címszerepet alakított egy egyfelvonásos operában.

1939-ben, majd a következő években még sokszor fellépett a Pesti Izraelita Hitközség ifjúsági csoportjainak kulturális rendezvényein és egy sor más szervezet estjein. Többször szerepelt ezekben az években Gellért Kató előadóművész társaságában. A rövid kis beszámolókból kiemelkedett például az Újság 1939 decemberi híradása, amelyben így írt Pogány Zsuzsa szerepléséről:

„Pogány Zsuzsa … tanúságot tett arról, hogy egyike a fiatal nemzedék legkulturáltabb énekesnőinek.”

Az OMIKE Művészakcióban 1940 és 1943 között lépett színpadra. Énekelt a Susanne titka című egyfelvonásos operában, a Denevérben, a Varázsfuvolában, a Hoffmann meséiben. Énekelt Händel oratóriumának, a „Juda Makkábi”-nak a Dohány utcai zsinagógában megrendezett bemutatóján, 1941 júniusában.

Varázsfuvola_nagyobb_Lendvay A_Somogyi L_Pogány Zs_003.jpg

A felszabadulás utáni első hír 1945 októberi keltezésű, amikor a Színház írt arról, hogy Pogány Zsuzsát a Szegedi Állami Operaház leszerződtette. Itt már az első időben sok szerepet kapott: énekelt a Carmenben, a Bajazzokban, szerepe volt a Szöktetés a szerályból Constanzájaként. A város különböző helyein tartott operaestjein lépett pódiumra. Sokat szerepelt a rádió zenés műsoraiban. Az 1950-es évek elején Győrben, a Kisfaludy Színház tagja volt.

Az Új Kelet című izraeli lap 1957 májusában ezt a kis hírt közölte: „1957. május 27-én Pogány Zsuzsa és Szücs Gábor, újonnan érkezett olék [Izraelbe visszatért, alijázó zsidó H. L.] a budapesti Operaház volt tagjainak dalestje.”

Pogány Zsuzsa Új Kelet 1957. augusztus (002).jpg

Részt vett a Habima [Tel-Avivi színház H. L.] bemutatóján, amikor Anna Frank naplóját vitték színre. 1961-ig találhatók hírek, hogy közreműködött számtalan, az izraeli magyarok szervezésében létrejött dalesten.

Halálának idejéről nincs információm.

Képek:

1.) A Magyarság képes melléklete, 1930. augusztus 24.
2.) A Magyarság képes melléklete, 1930. november 30.
3.) Színházi Élet, 1938. 27.
4.) A Varázsfuvola előadása az OMIKE Művészakcióban, 1941. vagy 1942. Karmester Somogyi Frigyes, Papageno: Lendvay Andor, Pamina: Pogány Zsuzsa.
5.) Új Kelet, 1957. augusztus

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Palya Bea és barátai hanukai koncertje a Rumbach-ban
Mazsihisz hírek
Japán magyarországi nagykövetét fogadta a Mazsihisz elnöke