Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (120. rész) – Lakner bácsi

2022. Július 07. / 10:50


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (120. rész) – Lakner bácsi

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

laknerbácsi-omike.png

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Ha egy igazi reneszánsz embert keresünk a huszadik századi magyar színház és film világában, akkor hamar ráakadhatunk Lakner Artúrra.

Lakner Artúr-1.jpg

Egy 14 gyermekes zsidó családban született 1893. április 7-én, Zólyomban. Katonáskodott, majd a világháború után 1919-1924 között a Corvin-filmgyár gyártelepét vezette, egyidejűleg külföldi burleszkfilmek (Chaplin, Harold Lloyd, Buster Keaton) vígjátékainak feliratait fordította és írta át magyarra.

1925 végén kezdte szervezni gyermekelőadásait vasárnap délelőttönként a Capitol moziban, az Urániában, később a Royal Apolloban, amelyet „Lakner bácsi és inasa” címmel hirdettek (az inas Lakner kisebbik lánya, Noémi volt).

Lakner_Artur-2.jpg

1929 szeptemberében az újságok, közöttük az Újság a következő hírt tették közzé:

„Budapest intelligens gyermekvilágának népszerű előadója, Lakner bácsi az idén állandó gyermekszínházat nyit, az Új Színház elegáns kis helyiségében.”

Mindeközben filmdramaturg, illetve 1925-től 1937-ig a Royal Apollo és társfilmszínházainak igazgatója volt. Írt színdarabokat is. Zenés gyermekszíndarabjai főleg a Vígszínházban kerültek bemutatásra, ahol 1930-1938 között tartott állandó gyermekelőadásokat. 1935. november 3-án a Magyar Mozgóképszínházi és Filmipari Tisztviselők Országos Szövetségének társelnöke lett.

Édes Mostoha című gyermekoperettjéből 1935-ben filmet írt.

Lakner-Artur-Édes mostoha imdb.com.jpg

Ugyanezen évben a kezdődő magyar szinkronok dramaturgja volt. A „Hófehérke és a hét törpe” című Walt Disney-produkció törpéinek neveit is ő találta ki.

1936-ban, annak okán, hogy 10 éve tartja gyermekelőadásait, hosszú interjút adott az Újságnak. Ebből az interjúból egy rövid idézet: „… sohasem feledkezem meg arról sem, hogy minden darabomban erkölcsi tendenciák is legyenek. Hazaszeretet, jótékonyság, szolidaritás, kötelességtudás, anyaszeretet – mindezt azonban észrevétlenül, ezüstpapírban csomagolva nyújtom át nekik, mert a gyerek nem szereti, ha nagyképűen tanítják.”

lakner bácsi csopoert 1 Fortepan.jpg

A Színészkamara a megalakulásakor, 1938 végén nem vette fel a tagjai közé. Filmdramaturgként – még egy darabig – tovább dolgozhatott, ami együtt járt a szélsőjobboldali sajtó ismétlődő támadásával.

Lakner bácsi gyermekelőadásai 1942-1944-ben a Goldmark-teremben folytatódtak. Az OMIKE Művészakcióban egymás után mutatták be a Hamupipőkét, a Kis csavargót, az Édes mostohát. Született tőle egy új felnőtt operett is Vera vagy Veronika címmel.

1944-ben be kellett vonulnia a Rökk Szilárd utcai, a Rabbiképző épületében berendezett gyűjtőközpontba. Orvosoktól próbált igazolást szerezni, hogy a szíve nem egészséges, de ez nem járt sikerrel. Az utolsó hír róla Kecskemétről érkezett, amikor a marhavagonba való beszállásra vártak a pályaudvaron, és ott is a sínek mellett az időt kihasználva, az elhurcolásra váró gyerekeknek játszott. Ezután Németországba deportálták, ahol nyoma veszett.

lakner Artúr discogs.com (002).jpg

A budapesti központi járásbíróság 1945. március 15-ei dátummal holttá nyilvánította

Lakner Artúr életének akárcsak vázlatos bemutatásakor sem lehet kihagyni azokat a gyermekszínészeket, akikből azután a magyar színjátszás jelentős szereplőivé váltak. Az itteni felsorolás csupán egy részük nevét tartalmazza: Ruttkai Éva, Galambos Erzsi, Harkányi Endre, Lakatos Gabi, Pápai Erzsi, Pécsi Gizi, Vadas Zsuzsa, Zsolnay Hédi, Kishegyi Árpád, Kalmár Tibor, Ruttkai Ottó.

Képek:

1.) Portré
2.) Lakner bácsi és a kisinas. gyermekirodalom.hu
3.) Filmplakát imdb.com
4.) Csoportkép. Fortepan. Lakner bácsi színházának születésnapja 1935-ben Kati a legfelső sorban balra, mellette Igaz Lucy, elöl, Puskás Tibor ölelésében Pécsi Gizi és Ruttkai Éva. Középen a névadó Ráth Kató gyerekkorának meghatározó éveit töltötte a színházban. Az újságkivágások és színlapok szerint nem kapott nagy szerepeket, nem érhetett Ruttkai Éva vagy az akkori másik gyereksztár, Váradi Kató nyomába
5.) Portré. discogs.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek