Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (112. rész) – Színésznők

2022. Május 11. / 14:22


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (112. rész) – Színésznők

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) - a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben - a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Gáspár Éva, született: 1919-ben.

Gáspár Éva-1.jpg

„A népszerű művészbarát Gáspár Fülöp kislánya, a kedves és tehetséges Gáspár Éva vasárnap délelőtt vizsgázik, mint – színésznő” – tudósított 1938 júniusában az Esti Kurír.

Gál Béla filmiskolájában, ahová Gáspár Éva járt tanulni, fél évvel később, 1939 februárjában matinét tartottak. A Hétfő Reggel így írt az előadásban fellépő ifjú kezdőről:

„Most vasárnap egy egészen fiatal lány, Gáspár Éva örvendeztetett meg bennünket és az egész nézőteret már-már kiforrott művészetével, filmre termett alakjával, hollywoodi arcocskájával.”

1942-ben került az OMIKE Művészakcióhoz. Június 13-án a Fiatal színészek estjén mutatkozott be „Az V/B” című darabban. Szerepet kapott többek között Pap Károly: Mózes című színművében, és fellépett Rejtő Jenő: Apósom a vezér című bohózatában is. Saját bevallása szerint sokat köszönhet az OMIKE Művész Akciónak, a vezető színészeknek és a vezetőknek, mert majdnem minden darabban játszott, komoly szerepeket is.

Gáspár Éva Színházi Élet 1938. 29.jpg

1945 áprilisában részt vett egy fiatal művészek bemutatására rendezett előadáson. Ezt követően vidéki színházakban játszott és vidám esteken tűnt fel. Az 1980-1990-es években részt vett az OMIKE Művészakció emlékére rendezett megemlékezéseken.

Az utolsó „biztos” sajtóemlítés 1994 márciusában, az Új Élet-ben volt található. Ebben Füzesi Róbert, aki próbálkozott egy új Művészakció létrehozásával, megköszönte „Gáspár Éva, a volt OMIKE Ribáry Géza aranyéremmel kitüntetett művésznőnk” segítségét. Halála időpontjáról nem találtam adatot.

Győri Matild, 1879-ben született. 

1896. október 6-án kezdte pályáját Polgár Béla rozsnyói társulatában. 1897 októberében az Esztergom és Vidéke, ahogy ez akkoriban szokás volt, beszámolt a színházi előadásokról. A „Vigécek” című darab kapcsán említette meg azt, hogy „Győri Matild kedves jelenség volt”.

Győri Matild Színházi Élet 1922. 19. 14.jpg

Évekig vidéken működött, s fellépett többek között Bártfán, Vágújhelyen, Siklósón. 1902 és 1904 között Pécsett, 1906–1907-ben Békéscsabán és Besztercebányán szerepelt, majd 1907-ben Palágyi Lajos társulatához szerződött Miskolcra.

Fülep Lajos, az akkor még ifjú kitűnő művészettörténész 1902 novemberében külön cikket szentelt Győri jutalomjátékának a Nagybecskereki Hírlapban. Egy részlet ebből:

„Kitűnő előadásban került tegnap színre Győri Matild jutalomjátékául A cigány című remek népszínmű. […] Győri Matild oly finom művészettel és mélyen áttanulmányozva alakította a szerencsétlen szerelmes cigányleány szerepét, amelyhez hasonlót Nagybecskereken alig láttunk még. ]…] Percekig tapsolta az a kis közönség Győri Matild művészi játékát és tisztelői óriási babérkoszorúval és virágokkal halmozták el.”

A fővárosba kerülve az Apolló-kabarénak, majd 1926-ban a Royal Orfeumnak volt elismert tagja. Közben 1925-ben a megalakuló Művész Színházban lépett fel. 1927-től a Terézkörúti Színpadon, illetve a nyaranta a Royal Orfeumban szerepelt. Az 1930-as évektől kevesebb szerepet vállalt. Ekkor továbbra is a Terézkörúti Színpadon lépett fel, majd egy-két rádiószerepben tűnt fel a neve.

Győry Matild Színházi Élet 1929. 25. 59.jpg

A zsidótörvények miatt 1939-től csak az OMIKE Művészakció keretében léphetett színpadra. Játszott többek között a nagysikerű Dybuk című legendában, Szabolcsi Lajos A király gyűrűje meséjében és Csergő Hugó Őszi szonáta című színművében, Szomory Takáts Alice című darabjában. 1961-ben hunyt el.

Képek

1.) Portré OSZMI archívum
2.) Színházi Élet 1938. 29.
3.) Színházi Élet 1922. 19. 14.
4.) Színházi Élet 1929. 25. 59.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek