Judaisztika másképp – különleges tanórák a Scheiberben

2023. Október 17. / 11:05


Judaisztika másképp – különleges tanórák a Scheiberben

– Embermentő hősiességével Braun Lucy beírta nevét a magyar zsidóság történelmébe – mondta dr. Tóth Andrea, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber iskola judaisztika tanára azzal kapcsolatban, hogy az ő meghívására vendégelőadóként Bánki Miklós, Bánó Szilvia és Simonyi Andrea beszélt a holokauszttúlélő Braun Lucyról a diákoknak.  

– A scheiberes diákok néma csendben, teljes figyelemmel hallgatták a drámai részleteket arról, hogy az akkor mindössze 14 éves Braun Lucy a szinte biztos halállal szembenézve kirántotta édesanyját és nővérét abból a csoportból, amelyet a nyilasok tereltek a Duna felé kivégzésre – mesélte dr. Tóth Andrea arról a rendhagyó tanóráról, amelynek vendégelőadói Bánki Miklós, Bánó Szilvia és Simonyi Andrea voltak.

PHOTO-2023-10-06-09-15-30.jpg

Bánki Miklós Braun Lucy életútjáról dokumentumfilmeket készített, a kész anyagot Simonyi Andrea fordította angol nyelvre. Bánki Miklós és Simonyi Andrea a scheiberes diákoknak megrázó erővel mutatta be Braun Lucy életútját és történeteit. Bánó Szilvia pedig – aki Braun Lucy testvérének unokája – a családi összetartás erejét emelte ki előadásában.

A tanórán szóba került az a drámai pillanat, amikor Braun Lucy 1945 után felismerte a nyilas csoport egyik gyilkosát, aki akkor már rendőrként látott el közfeladatot. 

S a diákok szembesültek a nagy kérdéssel: a háború utáni „szembesítés” pillanatában vajon mi a helyes? Elégtételt venni a gyilkoson? Vagy futni hagyni és „ejteni a vádat” az igazság felkínálkozó pillanatában? Lehet-e ilyen sorsdöntő pillanatban racionálisan gondolkozni? S vajon mi motiválhatta Braun Lucyt abban a döntésében, hogy a felelősségrevonás elmaradt?

PHOTO-2023-10-06-09-13-04.jpg

A tanórán az előadók felvillantottak más egyéni küzdelmeket is az életútból: azt, hogy a háború utáni évek nagy szegénységében a törékeny, 16-17 éves Lucy súlyos zsákokat cipelve szerzett jövedelmet a családnak, de otthon azt „hazudta”, hogy irodai munkát kapott. S amikor édesapja egy véletlen folytán megtudta lánya valódi munkáját, sírva szembesült Lucy emberi nagyságával: hiszen a lány azért nem mondott otthon igazat, mert nem akart fájdalmat okozni a szüleinek.

Dr. Tóth Andrea azt mondta: Lucy családi hátterének felvázolásával érzékelhetővé vált az a zsidó hagyományba ágyazott, erős kötelékű háttér,  amelyben az egymást végletekig támogató családi összetartás ötvöződött a zsidóság fenntartásáért hozott áldozattal.  

Hozzátette:  a mostani különleges tanóra pozitív tapasztalatai alapján Bánki Miklós további filmjeit is szeretné judaisztika tantárgy oktatása során felhasználni a a Scheiberben.

(Címlapkép: Braun Lucy – részlet Bánki Miklós filmjéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek