Száz éves korában meghalt Henry Kissinger

2023. November 30. / 08:46


Száz éves korában meghalt Henry Kissinger

Az Egyesült Államok diplomáciájának évtizedeken át meghatározó alakja – aki részint béke Nobel-díjat kapott, részint pedig világszerte vitatott személy volt a külpolitikai elvei miatt – 100 éves korában hunyt el a connectucuti otthonában. Henry Kissinger halálhírét a geopolitikai tanácsadásra szakosodott cége, a Kissinger Associates jelentette be.

A németországi zsidó családban született Henry Kissinger a családjával együtt az 1930-as években a náci hatalomátvétel miatt menekült el az Amerikai Egyesült Államokba. 

A Reuters azt írja, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadóként és két amerikai elnök (Richard Nixon, Gerald Ford) alatt külügyminiszterként dolgozó Kissinger kitörölhetetlen nyomot hagyott az Egyesült Államok külpolitikájában.

Az 1970-es években, a hidegháború éveiben az egész világra hatással lévő külpolitikát kezdeményezett, később az ő erőfeszítései nyomán nyitott az Egyesült Államok Kína felé, hozzájárult az USA és a Szovjetunió között létrejött fegyverzetellenőrzési egyezményekhez, szerepe volt Izrael és arab szomszédai közötti kapcsolatok bővítéséhez. A béke Nobel-díjat az 1970-es évek elején Párizsban folytatott, a vietnámi háborút lezáró béketárgyalásokért kapta meg. 

Idős korában is aktív maradt, olyannyira, hogy századik születésnapja után találkozókon vett részt a Fehér Házban, vezetéselméleti könyvet adott ki, idén megjelent a Szenátusnak az észak-koreai nukleáris fenyegetés vizsgáló bizottsága előtt, sőt, 2023 júliusában még Pekingbe is elutazott, ahol találkozott Hszi Csin-ping (angol átírással: Xi Jinping) kínai elnökkel.

A Reuters cikke nyomán. Címlapkép: Kissinger egy montreali konferencián 2008-ban, fotó: Reuters/Shaun Best

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek