Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő

2023. November 24. / 12:09


Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő

A Hajdúnánáson zsidó családban, Weisz Béla néven 1908. május 23-án született költő ma 45 éve, 1978. november 24-én halt meg Budapesten. A József Attila-díjas Vihar Béla egyik legismertebb verse az Egy katona megy a hóban című műve, amelyben a szerző az Ukrajnában 1942-ben munkaszolgálatosként töltött időszakot dolgozta föl.

A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozó Vihar Béla versei először 1921-ben jelentek meg, majd 1924-től a Magyar Írás című folyóiratban. A Vági-féle Magyarországi Szocialista Munkáspárt tagjaként házkutatást is tartottak lakásán; titkos politikai előadásokon vett részt. A második világháborúban hamis papírok készítésével igyekezett menteni embertársait. 

ViharBéla_Damjanich26b.jpgA költő emléktáblája Budapesten, a Damjanich utcában, ahol élete nagy részét töltötte

1942-ben munkaszolgálatra Ukrajnába vitték, ezekből az élményekből született meg 1963-ban az Egy katona megy a hóban című verse, amely ismertté tette, és amelyet Sinkovits Imre tett népszerűvé szerte a világon. 1945–1948 között iskolaigazgató, majd 1949–1954 között a Népművelési Minisztériumban – racionalizálásáig – a nemzetiségi művelődésügy referense volt. Ezután egy darabig könyvek eladásából kényszerült élni. 

1956–59 között a Műterem című lap, majd az ezt követő tíz évben az Élet és Tudomány stílusszerkesztője volt. Nevéhez fűződik a Sárga könyv (São Paulo, 1945) című antifasiszta dokumentum-gyűjtemény, amely a világon elsőnek írt a holokauszt borzalmairól és áldozatairól.

Két verses műfajban alkotott nagyot: az epigrammai rövidségűekben és az elbeszélő költeményekben. Filozofikus, biblikus hangnemű verseiben a szépség és a tisztaság mellett tett hitet. Nagy sikert arattak a rádiódrámái is (Az utas, Malom utca, A kék tündér hídja). 

Három emléktábla is megemlékezik róla: egy Budapesten, a VII. kerületi Damjanich u. 26/B számú házon található, ahol életének nagy részét élte; egy másik szülővárosában, Hajdúnánáson; a harmadik pedig Szécsényben, ahol nevelkedett.

Forrás: Wikipédia. Fotó: Vihar Béla 1972-ben. A képet Csigó László fotóművész készítette a Szép versek antológia számára. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Dal a gyöngyösi zsinagógában – jótékonysági koncert
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az oktatásról
2024. Június 28. / 12:15

Jonathan Sacks rabbi az oktatásról