Emlékezzünk: e napokban indultak az első transzportok Auschwitzba

2021. Április 28. / 08:09


Emlékezzünk: e napokban indultak az első transzportok Auschwitzba

A magyarországi deportálólágerekből 1944. április utolsó napjaiban indultak útnak az első szerelvények az auschwitzi haláltáborba. Kistarcsán április 28-án mintegy 1800 zsidót zsúfoltak be marhavagonokba, és még beszállás előtt kirabolták őket, még az élelmiszereiket is elvették. Az ártatlanul elhurcolt emberek többségét elgázosították.

1944. április végén a mai Kerepestarcsa internálótáborából és Bácstopolyáról indultak el az első halálvonatok Auschwitzba. Kistarcsán az akciót Hermann KrumeyAdolf Eichmann helyettese – irányította, a végrehajtáshoz aktívan asszisztáltak a magyar államszervezet hatóságai. 

Az 1944. április 28-29-én és április 30-án bevagonírozott magyar zsidó mártírok vasúti szerelvényei április 30-án és május 2-án érkeztek meg Ausvhwitzba, ahol 486 férfit és 616 nőt munkaképesnek nyilvánítottak és időlegesen életben hagytak, a többi 2700 embert megölték. A Kistarcsáról elhurcolt túlélők egyike később elmondta, hogy a vonatra való felszállás előtt kirabolták őket, elvették tőlük minden értékesnek tekintett holmijukat.

Mindez már az 1944. március 19-i német megszállás után, de a legitim magyar kormány tudtával és beleegyezésével történt. Egyetértett a magyar zsidók meggyilkolásával a Horthy Miklós kormányzó által kinevezett Sztójay Döme miniszterelnök éppúgy, mint kormányának hírhedt antiszemita tagjai, így Jaross Andor belügyminiszter, Endre László és Baky László államtitkárok. A zsidók összegyűjtésében a magyar főhatóságok és állami szervek buzgó igyekezetet tanúsítottak, a transzportok elszállítását a Magyar Államvasutak (MÁV) sem tagadta meg.

Április vége és július vége között 445 ezer magyar zsidót hurcoltak náci lágerekbe, közülük mintegy 430 ezren végezték Auschwitz-Birkenauban, a többieket az ausztriai Strasshofba vitték. 

Soha nem felejthetjük el, amit az ártatlan emberek ellen elkövettek. Mártírjaink emlékét örökre megőrizzük. 

(A címlapképen a kistarcsai lágerbe deportált zsidók láthatók. Fotó: Újkor.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek